Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

OZBILJNE OPTUŽBE

Osmero hrvatskih posvojitelja danas izlazi pred sud u Zambij

Autor: Hina

10.01.2023. 08:08
Osmero hrvatskih posvojitelja danas izlazi pred sud u Zambij

Foto: PixabayMinistarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske (MVEP) potvrdilo je kako će se danas na nadležnom sudu u zambijskom gradu Ndola održati prvo sudsko ročište za osmero hrvatskih državljana koji su ondje pritvoreni više od 30 dana.


Hrvatski veleposlanik u Pretoriji zadužen za konzularne poslove ponovo je posjetio četiri para iz Hrvatske koji su uhićeni jer su htjeli posvojiti djecu bez obiteljske skrbi iz DR Konga, a prema tvrdnjama zambijskih vlasti imali su krivotvorene izlazne vize za mališane.


Iz Ministarstva su ponovili da se Veleposlanstvo ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država. Podsjećamo, zambijske vlasti sumnjiče ih za trgovinu ljudima iako su od hrvatskih vlasti, od MUP-a i nadležnih sudova dobili potrebnu dokumentaciju za mališane, pa i državljanstvo i putovnice.
Slučaj se dodatno zakomplicirao jer se naknadno ustanovilo da posvojenja djece iz DR Konga u inozemstvo, odnosno njihov izlazak iz zemlje s posvojiteljima, nije moguć jer ta država nije potpisnica Haške konvencije o međunarodnom posvajanju djece.


Hrvatski posvojitelji čekali su djecu u Zambiji i nenadano postali uhićenici, a mališani s hrvatskim dokumentima završili u zambijskom sustavu za socijalnu skrb.


– Putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovo je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja, priopćili su iz MVEP-a.


Hrvatski ambasador iz Pretorije pokušao je posjetiti djecu u Zambiji koju su preuzele službe socijalne skrbi, ali to nije omogućeno.


Iz MVEP-a ističu da su djeca na sigurnom te da ni na koji način nisu ugrožena, dok se diplomatskim putem nastavlja pružati konzularna pomoć našim državljanima sukladno Bečkoj konvenciji.


Prema dosadašnjim informacijama, riječ je o zagrebačkim parovima bez djece koji su bili ozbiljno motivirani posvojiti mališane bez roditelja iz te siromašne afričke zemlje i pružiti im topli dom u Hrvatskoj.