Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

OPORBENA ZASTUPNICA

Opačak Bilić napustila Socijaldemokrate i odlazi među nezavisne

Autor: Dražen Ciglenečki

13.01.2023. 07:54
Opačak Bilić napustila Socijaldemokrate i odlazi među nezavisne

Foto: Patrik Macek/PIXSELLNakon raskola u SDP-u najbrojniji oporbeni klub u Saboru postali su Socijaldemokrati. Oni su to još uvijek, ali ih je sada jedan manje, 17. Marina Opačak Bilić je, naime, napustila Klub zastupnika Socijaldemokrati, ali i istoimenu stranku u kojoj je bila članica Predsjedništva. Danas je ona nezavisna zastupnica, ali ne isključuje mogućnost da se u budućnosti opet pridruži nekom klubu.


– Ovo je moja osobna odluka, koju već dulje važem. Jednostavno nisam željela nastaviti djelovati u sklopu parlamentarne formacije kojoj sam pripadala, rekla nam je jučer Marina Opačak Bilić.


Kada se oporbeni zastupnik proglasi nezavisnim, samo se po sebi nameće pitanje znači li to da će uskoro prijeći u redove vladajuće koalicije. Marina Opačak Bilić svakako bi dobrodošla HDZ-u kao pojačanje, ali ona tvrdi da se to neće dogoditi.
– Nedvojbeno ostajem oporbena zastupnica, neću idući tjedan glasovati za nove ministre, neću podržavati rad Vlade Andreja Plenkovića, rezulutna je zastupnica koja je u Sabor ušla na listi SDP-a, ali je kasnije isključena iz te stranke.


Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović kazao nam je da mu je Marina Opačak Bilić već prije dva mjeseca najavila da će odabrati samostalan politički put.


– Nisam je pitao zašto, smatram da bi to bilo nepristojno. Toplo se nadam da neće otići u parlamentarnu većinu, ističe Vidović.


Što će se zbivati s Marinom Opačak Bilić, kako se obično kaže, pokazat će vrijeme. Kad je riječ o Socijaldemokratima, oni su trenutačno u fazi političkog redefiniranja. I dalje su opozicija, premda su krajem prošle godine podržali HDZ-ov prijedlog promjene Ustava, ali njihova je retorika bitno drukčija nego SDP-a ili Mosta.


Upadljivo je to bilo i jučer, kada su Vidović i Rajko Ostojić, za razliku od ostatka oporbe, vrlo kritički govorili o smijenjenoj ministrici Nataši Tramišak. Vidović ju je čak nazvao jednom od najgorih ministrica, dok joj je Ostojić predbacio da se “previše srodila s funkcijom”.