Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

GOSPIĆ

Novi sadržaji za mlade jamče nastavak započetih aktivnosti na njihovom animiranju

Autor: Marin Smolčić

15.03.2024. 15:30
Novi sadržaji za mlade jamče nastavak započetih aktivnosti na njihovom animiranju

Foto: Marin SmolčićMinistrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, državna tajnica Željka Josić Odjela za demografiju i mlade, župan Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, pomorsko dobro i promet Ana Rukavina Stilinović te pročelnica Upravnog odjela za regionalni razvoj i fondove EU Zrinka Mraović obišli su danas prostorije Kulturno-informativnog centra u Gospiću gdje se uređuju radionice vezane za  projekt pod nazivom “Jadranski regionalni znanstveni centar za razvoj vještina u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva” (Jadranski RZC STEM) ukupne vrijednosti 115.000 eura.Nakon obilaska prostorija u KIC-u upriličen je posjet Razvojnom centru Ličko-senjske županije kada je izvršena primopredaja informatičke opreme za potrebe Centra za mlade Ličko-senjske županije. Sredstva za ove potrebe osigurana su putem Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, ukupne vrijednosti 53.000 eura, od čega je za informatičku opremu osigurano 34.500 eura. Po završetku primopredaje date su izjave za medije. Državna tajnica Željka Josić je nakon obilaska novih sadržaja pozdravila njihovo skoro aktiviranje.

Nova ulaganja s ciljem zadržavanja mladih u Lici


– U oba slučaja riječ je o sadržajima za mlade pa ih pozivam da ih što više koriste i usavršavaju se. Ulaganje koja ova Županija namjenjuje mladima samo je još jedna dodatna vrijednost, uz koju će se razvijati mnoge drugi sadržaji za mlade. S obzirom na brojne projekte i ulaganja ove županije uopće ne treba sumnjati kako će obje investicije biti dobro iskorištene, istaknula je Željka Josić. Župan Ernest Petry rekao je kako s nestrpljenjem očekuje aktivnosti vezane uz oba projekta.– Prostor u kojem se sada nalazimo uskoro će se potpuno opremiti: postavit će se konferencijski stol, ugradbeni ormari, informatička oprema, novi namještaj… Zahvalio bih na pomoći i suradnji Vladi premijera Andreja Plenkovića. Svi ovi i mnogi budući projekti svakako će pomoći da dodatno animiramo i zadržimo mlade ljude koji će odlučiti ovdje nastaviti živjeti. U spomenutoj suradnji s Vladom RH puno nam je pomogla naša ministrica Nikolina Brnjac koju molim da nam se obrati, rekao je župan Petry i podsjetio kako se uskoro nastavljaju radovi na Dječjem igralištu u Senju. Ministrica Brnjac je još jednom pohvalila aktivnosti Ličko-senjske županije.


– Na početku se moram zahvaliti županu Petryju koji sa svojim timom radi zaista odličan posao. Naša Vlada je prepoznala kontinentalni turizam kao jedan od prioriteta. Osigurali smo 1,3 milijarde eura za razvoj turizma do 2030. godine.Ličko-senjska županija svake godine prijavljuje projekte za područje turizma i razvoja sporta. Izrađuju se sportski tereni, Dječja igrališta i nove atletske staze jer nam je cilj sportsku infrastrukturu približiti svim mladima. Zato čestitam županu Petryju i nadam se da će ovaj Razvojni centar uskoro imati u funkciji još više sadržaja. Ovaj Centar je i poduzetnički inkubator sa mnoštvom sadržaja koji su svakim danom sve više u funkciji, uvjerena ministrica Nikolina Brnjac.


Župan Petry je potom preuzeo 35 LAP-topa i zahvalio na donaciji, pri čemu će se u naredna dva mjeseca putem Javne nabave dodatno opremiti veliki prostor dvorane Razvojnog centra gdje će osim mladih biti i adekvatan prostor za rad Županijske skupštine.