Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

VREMENSKA PROGNOZA

Noći će biti sve toplije, raste i temperatura mora. Vakula: ‘Do vikenda ćemo imati dašak lipanjskog ljeta’

Autor: P. N.

06.06.2024. 16:15
Noći će biti sve toplije, raste i temperatura mora. Vakula: ‘Do vikenda ćemo imati dašak lipanjskog ljeta’

Foto: Luka JeličićPremda posvuda neće biti sasvim stabilno, do vikenda ćemo ipak imati većinom suho i sunčano vrijeme, sve češće i vruće – svojevrsni “dašak” lipanjskog ljeta, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Rijetki pljuskovi


“Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti stabilniji, sunčaniji i topliji od srijede, poslijepodne ponegdje i vruć, sparan, uz lokalni razvoj oblaka, ali samo malu vjerojatnost pljuskova. Ujutro će mjestimice biti magle, uz najnižu temperaturu zraka od 13 do 15 °C.


Podjednako jutro i u središnjoj Hrvatskoj, a danju još malo toplije nego prošlih dana, uz također dosta sunčanih sati. No, kasno poslijepodne i navečer vjerojatno će biti čestih razvoja oblaka, osobito uz granicu sa Slovenijom, gdje se ne smije isključiti mogućnost mjestimičnih pljuskova i grmljavine.
Ne sasvim stabilan četvrtak i u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre, ali pljuskovi, ako ih uopće bude, bit će rijetki i ne odviše intenzivni. Na sunčanom sjevernom Jadranu vjerojatnost za njih vrlo je mala. Uz slab vjetar, u unutrašnjosti i mjestimičnu jutarnju maglu i svježinu, temperatura zraka porast će do vrijednosti između 25 i 28 °C.


U pretežno vedroj Dalmaciji još i malo više, ponegdje možda i “vrućih” 30 °C, uz vjerojatno sve više kupača u mirnom ili malo valovitom moru temperature oko 22 °C. Nakon slabog burina zapuhat će mjestimice umjeren maestral, koji će biti obilježje stabilne atmosfere i na vedrom jugu Hrvatske. Pritom bi u mjestima na obali već moglo početi razdoblje toplih noći.


Ne posve stabilno


Ako već ne ponegdje u četvrtak, toplih noći s najnižom temperaturom zraka 20 °C i višom gotovo sigurno će biti sljedećih dana, na Jadranu sve češće vrućih te pretežno vedrih, uz samo rijetke oblake, većinom visoke koprenaste, osobito na sjevernom dijelu. Uz najprije uglavnom slab burin, zatim ponegdje i umjeren maestral, i temperatura mora bit će u porastu.


U unutrašnjosti većinom još toplija poslijepodneva nego na Jadranu, uz najviše vrijednosti temperature ponegdje u Dalmaciji i istočnoj Hrvatskoj i više od 32 °C. Vrućinu će u mnogim krajevima pratiti sparina, te uglavnom u pograničnom području sa Slovenijom i lokalni razvoji oblaka iz kojih su mogući kratkotrajni lokalni pljuskovi. Valja spomenuti da će i noći i jutra biti sve manje svježi, ali i dalje uz mjestimičnu kratkotrajnu maglu, navodi Vakula za HRT.