Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

UBLAŽEN ZAKON

Njemačka ublažila zakon o klimatskim ciljevima, ekološke udruge kritične

Autor: Hina

15.04.2024. 20:45
Njemačka ublažila zakon o klimatskim ciljevima, ekološke udruge kritične

Foto: PixabayStranke njemačke koalicijske vlade su nakon višemjesečne rasprave u ponedjeljak postigle dogovor o reformi zakona o zaštiti klime, omogućujući fleksibilniji odnos prema emisijama ugljikovog dioksida.


Dosad je vladalo pravilo po kojem su ministarstva bila dužna donositi hitne mjere ako njihov sektor u prethodnoj godini prekorači dozvoljene emisije CO2, đto je bio čest slučaj sa sektorom prometa i gradnje.


Zbog toga je unutar vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala dolazilo do sukoba, a ministarstvo prometa prijetilo je zabranama vožnje nedjeljom ako Zeleni ne pristanu na fleksibilnije tumačenje zakona.
„Ukidanjem godišnjih klimatskih ciljeva po sektorima uklonili smo mogućnost zabrane prometa“, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba Liberalno-demokratske stranke (FDP) Lukas Koehler.


Savezna vlada je naglasila da ublažavanjem klimatskog zakona nisu smanjeni opći klimatski ciljevi koji predviđaju klimatsku neutralnost Njemačke do 2040.


„Izmjenom zakona nije dozvoljen ni gram CO2 više od predviđenog. Zakon donosi i poticaje za ulaganja u solarnu energiju“, rekao je predstavnik Socijaldemokratske stranke Matthias Miersch.


Njemačka je godinama, posebno u sektorima prometa i gradnje, kršila zakon o klimatskim ciljevima koji je donijela vlada Angele Merkel 2021.


Razne ekološke udruge su zbog toga Njemačku više puta uspješno tužile vladu pred Europskim sudom.


Ekološka udruga BUND je kritizirala kompromis u vezi smanjenja kriterija.  “Umjesto preuzimanja obveza i konkretiziranja odgovornosti za kršenje ciljeva, novi zakon sada uvodi neodgovornost i ukida kažnjavanje“, stoji u priopćenju BUND-a.