Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Sindikat policije

Napade na policajce treba tretirati kao kazneno djelo, a ne prekršaj

Autor: Hina

14.03.2023. 16:50
Napade na policajce treba tretirati kao kazneno djelo, a ne prekršaj

Foto: Vedran KaruzaSindikat policije Hrvatske (SPH) u utorak je priopćio da napade na policajce treba tretirati kao kazneno djelo, a ne kao prekršaj, osuđujući nedavni napad na policajce na dužnosti u Trnovcu.


Nakon što su protekle subote izazvala incident u jednom ugostiteljskom objektu u Trnovcu, trojica muškaraca su napala i policijske službenike koji su došli na intervenciju te im zadala ozljede zbog kojih im je naknadno pružena medicinska pomoć, kažu u sindikatu.


Sva trojica napadača su uhićena te su nakon kriminalističkog istraživanja prijavljeni državnom odvjetništvu za dva kaznena djela – prisilu prema službenoj osobi i napad na službenu osobu.
Iako je zatraženo da im se odredi istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja djela, sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu odredila im je zabranu posjećivanja ugostiteljskom objektu u Trnovcu te zabranu približavanja oštećenim policajcima na manje od 100 metara, navodi sindikat.


Stoga u priopćenju pitaju zašto je državno odvjetništvo počinitelje prijavilo samo za pokušaj kaznenog djela, a policajci su u napadu ozlijeđeni te su počinitelji savladani tek nakon uporabe sredstava prisile i dolaska pomoći.


Pitaju i zašto počiniteljima nije određen istražni zatvor te do kad će se tolerirati napadi na policajce koji, smatra SPH, treba tretirati kao teško kazneno djelo čiji počinitelji zaslužuju najteže kazne.


Jedan od trojice prijavljenih je općinski vijećnik HDZ-a u Trnovcu Bartolovečkom Ivan Sušec. Za Hinu je Sušec potvrdio da je te večeri bio u tom ugostiteljskom objektu, ali tvrdi da nije sudjelovao u remećenju javnog reda i mira. Po njegovim riječima, pokušao je smiriti situaciju koja se dogodila izvan ugostiteljskog objekta kad je stigla policija.