Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PREDALI LISTE

Na izbore idu Ivan Pernar i Ava Karabatić

Autor: Hina

29.03.2024. 21:19
Na izbore idu Ivan Pernar i Ava Karabatić

Foto: Borna Filic/PIXSELLKandidacijske liste Državnom izbornom povjerenstvu predale su u petak navečer Stranka Ivana Pernara te nezavisna kandidatkinja Ava Karabatić, a do isteka roka u ponoć liste će predati još dvije stranke i jedna koalicija.


Stranka Ivana Pernara na parlamentarne izbore izlazi u svih 10 izbornih jedinca na području Hrvatske, a bivši zastupnik Živog zida bit će nositelj u šestoj izbornoj jedinici.


Kao glavnu točku programa istaknuo je osvajanje saborskih privilegija za “običnog malog čovjeka, a ne samo za karijerne političare”.
“Želim reći svojim kolegama da će prva privilegija koju će danas uživati biti kava za šezdeset centa. Uživajte, trošite nemilice. Četiri godine me nije bilo, fali mi Sabor, fali mi ovo misto” izjavio je Pernar na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru.


Pernar je kandidate na listama tražio putem društvenih mreža, a javilo se više od 1000 ljudi, kazao je. Osim privilegija, Stranka Ivana Pernara tražit će legalizaciju konoplje, slobodu govora i pravo izbora kada je riječ o cijepljenju djece.


Što se tiče aktualnog premjera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, nijedan nema njihovu podršku, rekao je Pernar.


”U doba Milanovića se petsto ljudi dnevno iseljavaju iz Hrvatske. Što je Plenković napravio da to preokrene? Ništa. Mladi su ostali vani, hrvatska djeca se rađaju u inozemstvu, a istovremeno nam dovoze stotine tisuća stranih radnika. Naš cilj je spriječiti supstituciju stanovništva”, naglasio je.


Na stranačkim listama nalazi se nekoliko ‘influencera’, ali i psihijatar Herman Vukušić.


”Točno ispred ove ploče sam bio osuđivan od strane ekstremne ljevice zbog svoje borbe protiv transrodne ideologije koja uzima svoj žrtve u Hrvatskoj. Zato sam uz Ivana Pernara”, poručio je Vukušić.


Lista Ave Karabatić za glasove birača natjecat će se samo u 10. izbornoj jedinici, pod sloganom ”Otrijeznimo Hrvatsku”, kako bi poručila mladim ljudima da se klone svih vrsta poroka.


“Trebao bi se malo ublažiti hedonizam, pogotovo kod mlađe populacije, jer tako nje bilo prije deset ili petnaest godina. Najlakše je pojesti šlag sa torte, a pitanje je jesu li djevojke ikada u životu uzele motiku u ruke, znaju li skuhati kavu, jesu li pomuzle kravu i kozu. Vratimo se prirodi i glazbi, budimo opušteni”, kazala je Karabatić.


Među glavnim točkama programa Karabatić je također navela borbu protiv korupcije, borbu protiv nasilja nad ženama i seksualnog iskorištavanja žena, kastraciju pedofila i silovatelja maloljetne djece te snižavanje zastupničkih plaća za 30 posto.


U slučaju da se izbori za zastupnički mandat, poručila je da još treba razmisliti koga će podržati za predsjednika nove vlade.  ”Ja sam osoba koja pomno razmišlja, uzmem 24 sata pa onda odlučim kako i šta”, rekla je.


Za desetu izbornu jedinicu listu je predala i Dalmatinska akcija.


Osim njih, kandidature su predale dvije grupa birača, jedna za talijansku, a druga za srpsku nacionalnu manjinu.


Do ponoći će svoje izborne liste za deset izbornih jedinica predati stranka Demokršćani, dok će Socijalistička radnička partije Hrvatske kandidirati liste za osmu i desetu izbornu jedinicu, a koalicija Agrarne stranke i Akcije mladih za prvu, drugu i petu jedinicu.