Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

IZBORI

Možemo! predao liste DIP-u: Naš cilj je jasan, promijeniti Hrvatsku

Autor: Hina

29.03.2024. 16:10
Možemo! predao liste DIP-u: Naš cilj je jasan, promijeniti Hrvatsku

Foto: Davor KovačevićStranka Možemo! s partnerima predala je u petak Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kandidacijske liste za svih jedanaest izbornih jedinica za predstojeće parlamentarne izbore uz poruku da imaju jasan cilj, promijeniti Hrvatsku u zemlju kakvu su dosad zamišljali.


„Poseban naglasak smo u našem programu u svim područjima stavili na ljude, nakon 30 godina što imamo svoju zemlju, nakon velikih izazova, od rata, obnove nakon rata, europskih integracija, sada je napokon došlo vrijeme za ulaganje u ljude”, naglasila je koordinatorica Možemo! Sandra Benčić nakon predaje kandidacijskih lista.


„Ako to ne napravimo u narednih četiri godine, svjedočit ćemo još većoj depopulaciji Hrvatske, a jednog kada izgubimo ljude, izgubili smo najvrjedniji resurs i neće više biti povratka”, dodala je.
Možemo! u pet izbornih jedinica izlazi s koalicijskim partnerom Hoćemo pravedno, a u 10. izbornoj jedinici s partnerom Srđ je grad. Ima osam nositeljica listi i tri nositelja , na listama ima mladih ljudi i starijih od 65 godina, iz svih regija Hrvatske, rekla je  Benčić.


„Što se tiče zastupljenosti žena, ne da imamo najbolji skor, nego je to svjetlosnim miljama daleko od drugih stranaka”, istaknuo je koordinator Možemo! Tomislav Tomašević.


Hoće li konačno HDZ dobiti kaznu zato što nema dovoljno žena na listama , hoće li glavni državni odvjetnik pokrenuti postupak protiv HDZ zbog toga, hoće li im se naplatiti  kazna od 60 tisuća eura, upitao je Tomašević i odmah dao odgovor. „Neće zato što neće imati priliku za to jer vjerujemo da će doći do promjene vlasti nakon izbora i Ivan Turudić će biti bivši”, kazao je.


U Možemo! nisu željeli prognozirati koliko će mandata osvojiti. „Mi smo protiv kocke, ne kladimo se, ne predviđamo, ne bavimo se prognozama. Ono čime se bavimo je našim programom”, poručila je Benčić.


„Vidjeti ćemo na kraju koje stranke  koje tvrde da neće ići sa HDZ-om će ipak to izdati i ići sa HDZ-om, mi sigurno nećemo s HDZ-om, za to nema teorijske šanse”, zaključio je Tomašević.


Na upit novinara odbacio  je tvrdnju da su besplatan prijevoz žičarom za Zagrepčane i besplatan javni prijevoz ZET-om za starije od 65 godina predizborni potezi istaknuvši da su to planirali više od godinu dana.


Benčić je na kraju pozvala Ustavni sud i DIP da do izborne šutnje kažu je li izborni proces regularan jer nakon rezultata izbora „to će voditi u kaos i moguće nemire”.