Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PUKLO NA DESNICI

Most i Domovinski pokret neće zajedno ni prije, a ni poslije izbora

Autor: Zlatko Crnčec

05.06.2023. 13:23
Most i Domovinski pokret neće zajedno ni prije, a ni poslije izbora

Foto: PixsellNakon proteklog vikenda definitivno je jasno da Most i Domovinski pokret neće zajednički izaći na sljedeće parlamentarne izbore koji će se održati 2024. godine. Naime, predsjednik Mosta Božo Petrov dao je intervju Večernjem listu gdje je na dosad najjasniji način otklonio bilo kakvu mogućnost predizborne, ali čini se i postizborne suradnje ove dvije političke opcije.


Oslabljeni DP


U Mostu postoji više razloga zbog kojih ova stranka isključuje svaku mogućnost suradnje sa strankom koju vodi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava. Kao prvi navodi se stalna medijska kampanja protiv Mosta u medijima na koje Domovinski pokret ima utjecaj. U Mostu navode televiziju Z1, ali i neke tiskovine koje ih već duže vrijeme grubo napadaju.


Kao drugi razlog u Mostu navode da Domovinski pokret nakon parlamentarnih izbora ne isključuje mogućnost formiranja zajedničke vlade s HDZ-om i njegovim koalicijskim partnerima. Takva je opcija za Most potpuno neprihvatljiva s obzirom na to da oni svoju politiku baziraju na kritici HDZ-a i borbi protiv korupcije za koju najodgovornijim faktorom smatraju baš najveću vladajuću stranku.
Domovinski pokret je na izborima 2020. kao glavni uvjet za eventualnu postizbornu suradnju s HDZ-om tražio da premijer zajedničke Vlade ne bude Andrej Plenković. Ovaj put se taj uvjet nigdje ne spominje, a predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u nedavnom razgovoru za naš list javno je progovorio o mogućnosti postizborne suradnje s HDZ-om. Nakon toga došlo je do kritika desne scene na račun Domovinskog pokreta pa su oni zbog toga prvo ponovo pojačali napade na HDZ da bi ih sada ponovo ublažili.Usto, iz Mosta navode činjenicu i da je na prošlim izborima lista predvođena Domovinskim pokretom osvojila 16 mandata, a kraj ovog saborskog mandata dočekuje sa samo njih šest, te da su neki od odbjeglih na kraju završili u HDZ-ovoj parlamentarnoj većini. Predmet sukoba Domovinskog pokreta i Mosta je i odnos prema poduzetniku Pavi Vujnovcu.


Most njegov poslovni uspon smatra ponavljanjem greške koja se dogodila devedesetih kad su nastale tvrtke koje su postale toliko velike da o njima ovisi stabilnost cijelog gospodarstva. S druge pak strane Penava je kritike Vujnovca usporedio s napadom na Grad Vukovar jer njegova tvrtka ima sjedište u tom gradu gdje zapošljava puno ljudi.


Suverenisti ili samostalno


Petrov je u razgovoru za Večernji list govoreći o tome zašto neće biti suradnje s Domovinskim pokretom rekao da »ni u politici, ni u životu nećete prihvatiti mazohističku suradnju, u kojoj vas se jednom rukom zove, a drugom udara po glavi«.


– Zamislite životnu situaciju u kojoj vas netko poziva da mu budete prijatelj, u društvu iza leđa govori i radi protiv vas, a usput vas ucjenjuje da morate prihvatiti ruku, inače ste izdajnik, rekao je Petrov.


Most je ozbiljno dogovarao suradnju s Hrvatskim suverenistima, strankom na čijem je čelu dogradonačelnik Vukovara Milivoj Pavliček. Time žele pokazati da oni nisu protiv suradnje na desnici i desnom centru, a osim toga Suverenisti imaju solidnu bazu u Istočnoj Slavoniji gdje Most nije tako snažan kao u južnim dijelovima Hrvatske.


Petrov je rekao da sa Suverenistima trenutno razgovaraju o različitim mogućnostima te da se pritom vode idejom da bi se neki njihov potez reflektirao za dobro Hrvatske. Dodao je da ako bude i dogovora sa Suverenistima, on sigurno neće biti potaknut parcijalnim koristima Mosta.Dodao je da je Most dosad pokazao da s lakoćom može samostalno izaći pred građane na izbore i od njih zatražiti povjerenje na temelju prethodnog rada.


Skup Domovinskog pokreta u Slavonskom Brodu


Penava je jučer bio nedostupan za komentar o odnosima Mosta i Domovinskog pokreta. Njegova je stranka ove subote organizirala stranački skup pod nazivom ‘’Ustani i ostani!’’ na kojem je upozoreno na depopulaciju Hrvatske, posebno Slavonije, te lošu gospodarsku situaciju na istoku zemlje. Njegov je govor bio prilično kritičan prema vlasti, ali nije izrijekom spomenuo ni HDZ ni premijera Andreja Plenkovića.


– U Hrvatskoj su ugroženi stupovi mlade države – obitelj, domovina i vjera. Ugroženi su i stupovi Europske unije jer je vode izgubljene i pohlepne osobe. U hrvatskoj obitelji vlada nespokoj, jer je napadnuta hrvatska kultura i tradicija. Napadnuti smo mi, koji smo vjernici, mame i tate, Hrvati koji u miru i tišini nestajemo. Mi smo problem ove države u smislu da smetamo. To će tako biti dokle god globalisti i manjina vode ovu državu. Hrvatska više nije zemlja ponosa i slave, rekao je Penava.


Vukovarski branitelj i saborski zastupnik Stipo Mlinarić Ćipe rekao je da netko mora odgovarati za stanje u zemlji.


– I odgovarat će netko, samo dok ovu koruptivnu vlast HDZ-a i SDSS-a pošaljemo u ropotarnicu povijesti. Ova vlast porobljuje svoj narod. Ova vlast nas je porobila medijski. Hrvat, domoljub, kršćanin, vjernik, obiteljski čovjek nema prostora reći što misli, rekao je Mlinarić.