Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

PREDSJEDNIK DOMOVINSKOG POKRETA

Ivan Penava i dalje želi koalicijski blok s Mostom, ali ne odbija ni suradnju s HDZ-om

Autor: Dražen Ciglenečki

17.04.2023. 21:33
Ivan Penava i dalje želi koalicijski blok s Mostom, ali ne odbija ni suradnju s HDZ-om

Foto: Davor KovačevićOtkad je Ivan Penava postao predsjednik Domovinskog pokreta, stabilizirao je stranku, njezin je rejting u anketama iznad šest posto, a i zaustavljeno je osipanje saborskih zastupnika i članstva. No, Domovinski pokret kao da je opet zahvatila kriza, napustio ih je zastupnik Ante Prkačin, a Penavi stižu odbijenice na javni poziv za formiranje desnog predizbornog bloka.


– Gospodin Prkačin nas je svojim potezom donekle iznenadio. Riječ je o čovjeku velikog životnog iskustva i specifičnog izričaja i shodno tome smo se i odnosili prema njemu. Ali on je imao neke posebne zahtjeve.


Koje?


– Domovinski pokret ima pravo na dva zastupnička pitanja u okviru aktualnog prijepodneva, a Prkačin je tražio da ih uvijek postavljamo on i ja. Bio sam protiv toga jer smatram da svaki naš zastupnik treba dobiti šansu, ali on nije htio odustati od stava da na svakom aktualcu jedno pitanje mora biti njegovo.
Kada je sredinom siječnja red došao na Davora Dretara, ponovo je Prkačin inzistirao na tome da mora premijera Andreja Plenkovića pitati nešto o Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Izašli smo mu tada u susret, ali prije prošlotjednog aktualnog prijepodneva ja to više nisam htio, koliko mi je god gospodin Prkačin drag.


Mi jednostavno moramo posložiti našu stranku kako bi funkcionirala kao sustav koji je hijerarhijski ustrojen. U ovom sazivu Sabora Domovinski pokret više je djelovao kao skup pojedinaca okupljenih oko jedne ideje, s dosta improvizacija i ad hoc odluka. Puno sam energije potrošio zbog toga u godinu i pol dana, ali proces koji sam zacrtao sada je pri kraju, iako nas čeka još izazova.


Provjereni kadrovi


Je li vam Zlatko Hasanbegović izazov?


– Ne bih njega izdvajao.
Bilo je iz vaše stranke kritika prema njemu zbog neaktivnosti u Saboru.


– Legitimno je propitivati (ne)aktivnost svakog zastupnika, ali Zlatko niti nije član Domovinskog pokreta, nego naš koalicijski partner. Izgurali smo s njim već skoro cijeli mandat i nadam se da tu neće biti promjena.


Hoće li za iduće izbore na vašoj listi isključivo biti članovi DP-a?


– Sigurno je da nam se neće ponoviti prva godina aktualnog saziva. Vodit ćemo brigu da na listi budu naši, provjereni kadrovi kako se opet ne bismo suočili s destabilizacijom stranke. Ali bit će na listi DP-a i kandidati koji nisu naši članovi, čelnici drugih stranaka i jedinica lokalne samouprave.


U svakom slučaju, birat ćemo ljude koji će promišljati na tragu onoga za što se Domovinski pokret zalaže i neće ih biti lako izmanipulirati. Pazit ćemo da imamo takve kandidate koji zbog svojih ambicija neće dovesti u pitanje povjerenje birača u našu stranku.


Vi želite sastaviti zajedničku izbornu listu s Mostom, ali iz te vam stranke nisu pozitivno odgovorili.


– Moja je logika bila da je pored HDZ-ovog i lijevog bloka potrebno, kao protutežu, formirati blok DP-Most, koji bi pokrivao politički prostor od centra do desnice. Imali bismo tako veliki broj zastupnika i moralo bi nas se uvažavati. Razgovarao sam o tome s predsjednikom Mosta Božom Petrovom, nažalost, teško da će se ovo o čemu govorim realizirati.


Nazire se već da Domovinski pokret i Most ipak ne pripadaju istom političkom centru. Iz izjava njihovih dužnosnika jasno je da u Mostu još uvijek nisu raščistili jesu li stranka demokršćanskog profila ili nisu.


Narodnjačka stranka


Mostovci i suverenisti kao možda ključan argument protiv DP-a navode vaš utjecaj na medije, ponajviše Z1 televiziju, koji njih diskreditiraju.


– Govorili su oni i meni da je to problem i ja sam pokušao nekako intervenirati, premda je jako teško utjecati na nekog poput Velimira Bujanca. Podsjećam da je on, dok sam bio u HDZ-u, mene napadao lažima i manipulacijama zato što sam na predsjedničkim izborima podržavao Kolindu Grabar-Kitarović, dok su Most i Hrvatski suverenisti bili za Miroslava Škoru.


Ipak sam nedavno u jednom priopćenju upozorio da nije dobro kada Bujanec potpiruje sukobe s nama politički bliskim strankama. Doveo sam, dakle, u pitanje svoj osobni odnos s Bujancem, a onda su kasnije do mene došli screenshotovi poruka članova Mosta i Hrvatskih suverenista, zbog kojih sam pokušao intervenirati, u kojima oni ismijavaju Bujanca i raspiruju vatru. Govori to o njihovoj nezrelosti, brine me što nemam među njima ozbiljnog sugovornika.


Koji je izborni cilj DP-a, smjena vlasti ili koaliranje s HDZ-om i na taj način utjecanje na hrvatsku politiku?


– Želimo postati snažna suverenistička, narodnjačka stranka. Što se tiče potencijalnih koalicija, za njih treba pričekati izborne rezultate, a sigurno niti jedna stranka neće moći samostalno sastaviti Vladu. Hrvatska prolazi kroz teško razdoblje, sve je izraženiji problem depopulacije, i u tom kontekstu će DP biti pragmatičan.


Ne odbacujete apriorno ni suradnju s HDZ-om?


– Ne, sigurno neću izjaviti da apriorno nećemo s HDZ-om. Znamo sve o HDZ-u, korupciji i ostalom, ali neodgovorno bi bilo reći unaprijed da DP neće nakon izbora surađivati s HDZ-om. Nama je primarna stabilnost Hrvatske i odlučivat ćemo vodeći o tome računa. Koliko god, ponavljam, imam negativan stav o smjeru u kojem država trenutačno ide.


Napad na PPD napad je na Hrvatsku


Domovinskom pokretu počela se pripisivati povezanost s PPD-om i Pavom Vujnovcem.


– PPD ima sjedište u Vukovaru, u kojem sam ja gradonačelnik. Mogu svjedočiti da PPD značajno podiže razinu gospodarske aktivnosti u Vukovaru, a intenzivno, putem različitih programa i zaklada, sudjeluje u društvenom životu našeg grada. Slušam sve te nebuloze o PPD-u, ali nikako da dočekam dokaze o tome da su oni radili nešto protuzakonito.


Riječ je o neargumentiranoj hajci i pitam se kakvoj to Hrvatskoj teže oni koji su je pokrenuli, u prvom redu tu mislim na Nikolu Grmoju i Karolinu Vidović Krišto. U PPD-u je zaposleno puno Vukovaraca, svjetski logistički gigant Maersk dolazi u Hrvatsku samo zahvaljujući PPD-u.


Kakve uopće Grmoja i Vidović Krišto imaju reference za pričati o ovim stvarima? PPD nisu utemeljili nekakvi tajkuni, nego je novostvorena vrijednost i ja ovo shvaćam kao napad na Hrvatsku. Jer jedna država ne može biti uspješna bez svojih jakih firmi.