Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

međunarodno posvajanje

Ministri se susreli s obiteljima pritvorenih u Zambiji

Autor: Hina

22.02.2023. 14:46
Ministri se susreli s obiteljima pritvorenih u Zambiji

Foto: Stringer/PixsellMinistri i državni tajnici ovaj su se tjedan sastali s obiteljima hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković dok mediji pišu kako zambijske vlasti prebacuju njihov slučaj na viši sud.


„Od jutros nemam ništa novoga“, rekao je premijer u Osijeku, odgovarajući na pitanje ima li novih informacija o slučaju u Zambiji.


„Osim da su, čini mi se prekjučer, u ministarstvu vanjskih i europski poslovi državni tajnici i ministri održali sastanak s obiteljima naših državljana u Zambiji“, nastavio je premijer, ne otkrivši o kojim se ministrima radi.
Sutkinja Visokog suda Zambije Yvonne Chembe u srijedu je odlučila prebaciti slučaj osmero Hrvata na to tijelo, pišu u srijedu 24 sata. Ne zna se kad bi trebalo biti održano prvo ročište, dodaje taj medij.


Hina za to još nije dobila potvrdu MVEP-a.


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.