Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

VOJNA EVIDENCIJA

Ministarstvo obrane šalje pozive mladićima koji su tek postali punoljetni, evo o čemu se radi

Autor: P. N.

12.03.2024. 17:57
Ministarstvo obrane šalje pozive mladićima koji su tek postali punoljetni, evo o čemu se radi

Foto: Vedran KaruzaMinistarstvo obrane izvijestilo je na svojim službenim stranicama da počinje redovan upis u vojnu evidenciju u 2024. godini koji će se provoditi kroz ožuujak, travanj i svibanj, javlja Televizija N1.


Uvođenje vojnih obveznika u vojnu evidenciju provest će se od 18. ožujka do 17. svibnja, a riječ je o redovnoj aktivnosti koja se provodi svake godine i odnosi se na sve hrvatske državljane – muškarce – koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina i imaju prebivalište na području Hrvatske.


Pojedinačni pozivi za upis u vojnu evidenciju dolazit će tijekom ožujka i travnja 2024. godine na adrese vojnih obveznika rođenih 2006. godine, a pozive će uputiti područni odsjeci za poslove obrane na čijem području osobe imaju prebivalište. Pozvane osobe obvezne su se odazvati u zakazanom terminu te prilikom dolaska predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.
“Molimo pozvane osobe da eventualnu spriječenost dolaska na upis u vojnu evidenciju, opravdaju područnom odsjeku za poslove obrane, osobno ili putem roditelja ili članova uže obitelji. Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave”, piše MORH.


Iz Ministarstva posebno napominju da je uvođenje novaka u vojnu evidenciju zakonska obaveza koja se provodi svake godine osobnim dolaskom na mjesto i vrijeme navedene u pojedinačnom pozivu dostavljenom iz nadležnog područnog odsjeka za poslove obrane. Proteklih godina ti su pozivi znali uzbuniti javnost jer su mnogi pogrešno pomislili da je riječ o pozivu na služenje vojnog roka.