Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

MINISTARSTVO FINANCIJA

Ministarstvo financija objavilo konačne uvjete izdanja dviju obveznica

Autor: Portal Novi list, Hina

10.07.2024. 21:45
Ministarstvo financija objavilo konačne uvjete izdanja dviju obveznica

Foto: Patrik Maček/PIXSELLMinistarstvo financija u srijedu je objavilo konačne uvjete izdanja dviju obveznica – trogodišnje u iznosu od 750 milijuna eura, od čega su 158,3 milijuna eura uplatili građani, pri čemu će ostvariti prinos od 3,3 posto, te desetogodišnje, nominalnog iznosa 1,25 milijardi eura, uz isključivo sudjelovanje institucionalnih ulagača.


“Republika Hrvatska, zastupana po Ministarstvu financija, realizirala je na domaćem tržištu kapitala uspješno izdanje obveznica dospijeća 2027. godine u nominalnom iznosu od 750 milijuna eura namijenjenih ciljano fizičkim osobama i institucionalnim ulagateljima, te obveznica dospijeća 2034. godine u nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura”, objavilo je Ministarstvo financija na svojoj internetskoj stranici.


Trogodišnja obveznica nosi i epitet “narodne” jer su u njenom izdanju i ovaj put mogli sudjelovati građani. Od ciljanog nominalnog iznosa izdanja od 750 milijuna eura, građani su tako uplatili 158,3 milijuna eura, dok na institucionalne ulagače otpada preostalih 591,7 milijuna eura.
“Radi izbjegavanja svake dvojbe, svim ulagateljima fizičkim osobama koji su valjano i u skladu s javnim pozivom upisali i uplatili obveznice alociran je puni iznos obveznica”, napominje se u objavi Ministarstva financija.


Kamatna stopa od 3,3 posto godišnje po kojoj će se izdati nove obveznice je viša nego je bilo najavljivano u javnom pozivu za upis, koji je predviđao minimalnu kamatnu stopu 3,10 posto godišnje.


Obveznice uplatilo 6.457 građana; prosječna uplata 24.515 eura


Podsjetimo, građani su državne obveznice mogli upisivati od 1. do 8. srpnja, minimalni ulog je bio 500 eura, a kako je izvijestilo Ministarstvo financija, obveznice je upisalo 6.699 građana, a od toga i uplatilo njih 6.457. Pritom, prosječna uplata je iznosila 24.515 eura.


Danas, 10. srpnja otvoren je i zatvoren upis za institucionalne investitore, koji su upisali čak 2,1 milijardu eura, a bit će im alociran već spomenuti iznos od 591,7 milijuna eura.


O točnom iznosu alokacije svaki pojedini institucionalni ulagatelj bit će obaviješten putem elektronske pošte od strane vodećih agenata, navodi se. Vodeći agenti izdanja su Erste&Steiermärkische banka, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka.


U nešto više od godinu dana ovo je bilo peto izdanje državnih vrijednosnih papira koje su mogli kupiti građani, od toga drugo državnih obveznica. Podsjetimo, od 22. veljače do 1. ožujka prošle godine oko 45 tisuća građana je u dvogodišnje “narodne” obveznice uložilo 1,34 milijarde eura.


Interes za 10-godišnju obveznicu 1,59 mlilijardi eura


Ministarstvo financija je danas realiziralo izdanje i desetogodišnje obveznice u nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura.


Interes institucionalnih ulagatelja za obveznice dospijeća 2034. je bio 1,59 milijardi eura, pri čemu je bio dominantan interes mirovinskih fondova i poslovnih banaka. Obveznice s dospijećem 2034. će ulagateljima nositi prinos do dospijeća od 3,60 posto te godišnju kamatnu stopu od 3,50 posto, navodi se.


“Razina interesa ulagatelja omogućila je Izdavatelju financiranje po konkurentnim tržišnim uvjetima, te još jednom afirmirala status Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja na domaćem tržištu kapitala”, poručili su iz Ministarstva financija,


Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 12. srpnja 2024. godine. Uvrštenje obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze očekuje se do 15. srpnja ove godine.