Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Oslobođeni optužbi

Ministar Grlić Radman potvrdio dobre vijesti iz Zambije

Autor: Hina

06.02.2023. 15:59
Ministar Grlić Radman potvrdio dobre vijesti iz Zambije

Foto: Davor KovačevićSud u zambijskoj Ndoli odbacio je optužnicu protiv osmero Hrvata za trgovanje djecom, rekao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman u ponedjeljak novinarima u MVEP-u.


“Danas je sud odbacio optužnicu protiv hrvatskih državljana koji moraju u roku od 48 sati napustiti Zambiju”, rekao je Grlić Radman.


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.
Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.


Ministar je rekao da su ministarstvo vanjskih i europskih poslova, kao i ministarstvo pravosuđa i uprave bili u kontaktu sa zambijskim ministarstvima, kao i da su Hrvati od početka imali konzularnu zaštitu.


“Naša je briga bila fokusirana na pritvorene hrvatske državljane”, rekao je Grlić Radman.


“Sljedeći naš korak je brinuti se i pružiti konzularnu zaštitu djeci koja imaju hrvatske dokumente”, rekao je ministar, ali je dodao da nema informacija što je s djecom.


“Uz sav napor nismo uspjeli doći do njih. (…) Oni imaju hrvatske isprave i prema tome mi ih smatramo hrvatskim državljanima”, rekao je Grlić Radman o djeci.


Hrvatski veleposlanik u Pretoriji uspio je posjetiti osmero Hrvata, ali ne i djecu.


“Naš je kolega to tražio, ali to ovisi o vlastima. Mi ne možemo vlastima narediti, ali smo molili vlasti i činili sve da se dopusti. To nije bio slučaj, ali to može biti slučaj u narednom razdoblju”, rekao je Grlić Radman.


Ministar je više puta ponovio da se MVEP usmjerio na “pružanje konzularne zaštite” i da izvan toga nema nadležnosti za druga pitanja.