Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

PREDSJEDNIK REPUBLIKE

Milanović: Mandat dajem onome tko donese 76 potpisa

Autor: Hina

26.03.2024. 21:30
Milanović: Mandat dajem onome tko donese 76 potpisa

Foto: Arif SitnicaPredsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u utorak da će mandat za sastavljanje nove hrvatske Vlade dati onome tko donese 76 potpisa, a ne relativnom pobjedniku parlamentarnih izbora niti samom sebi, te da će nakon izbora djelovati u skladu s Ustavom.


“Ja ću se ponašati u skladu s Ustavom. Nema šanse da nekome tko dođe sa 76 potpisa, ne dam mandat. A neću ga dati ni samom sebi” rekao je Milanović u večerašnjem intervjuu na N1 televiziji.


Na pitanje kako će se ponašati nakon parlamentarnih izbora i koliko dugo će čekati izborne aktere da skupe natpolovičnu većinu izabranih zastupnika, predsjednik odgovara da će “čekati maksimalno”, te da će se postizborni proces odvijati u skladu s Ustavom
“Ljudi dolaze s potpisima koji se ne nose javnom bilježniku. Ne pada mi na pamet da nakon 37 dana, kao Kolinda Grabar Kitarović,  prijetim  raspisivanjem izbora. To je udar na Ustava, to je ona napravila o koluziji s HDZom i nekoliko ustavno pravnih stručnjaka koji nisu bili ni djeca kad se pisao Ustav”, izjavio je Milanović.


Dodao je da, “za razliku od svoje prethodnice, neće pasti pod utjecajem raznih tipova i HDZ-a”, formirati vladu u tajnosti i prijetiti ponavljanjem izbora.


“Ne dajem mandat ni relativnom izbornom pobjedniku, nikome tko ne donese 76 ruku, nikome na lijepu riječ. Vjerujte mi, majke mi, bit ću pošten”, poručio je predsjednik RH Milanović.


U slučaju da Ustavni sud odluči poništiti odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora, Milanović odgovara da će raspisati nove.


“Oni mogu poništiti rezultate izbore. Pa rekao sam neki dan da mogu početi hapsiti žene i djecu. Pa su onda Goebblesi iz HDZ-a izmisili da ću početi hapsiti njih. Imamo posla s ljudima koji su spremni na sve”, ustvrdio je.