Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

KAMPANJA NA FEJSU

Kako je jedna kravica postala glavna zvijezda predizborne kampanje

Autor: Tihana Tomičić

15.04.2024. 09:46
Kako je jedna kravica postala glavna zvijezda predizborne kampanje

Foto: FacebookUzet ćemo ti i krčmu i kravu, i gebis (dentijeru) ćemo ti uzeti kad budeš morao odgovarati, Olja Butkoviću – to je bila rečenica s kojom je sve krenulo. Parafraza je to, naravno, stare Dudekove izreke »sve mi možete uzeti, samo ni kravicu ne dirajte« iz serije »Gruntovčani«, a u trenutku kad je predsjednik Zoran Milanović izgovorio tu rečenicu, uputivši je ministru Olegu Butkoviću, vjerojatno ni jedan ni drugi nisu mogli ni zamisliti da će kravica Milova postati glavna zvijezda ove kampanje, i preokrenuti fokus izbornog sučeljavanja s premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Republike Milanovića, na sukob Milanovića i Butkovića.


Tako je izborna kampanja, koju je SDP s Milanovićem zamislio kao izrazito agresivnu, uz napade na medije za koje kažu da su korumpirani i okupirani, a HDZ je zamislio kao afirmativnu i konstruktivnu uz prezentaciju »postignuća« i programa kao kontra-tezu Milanovićevoj agresivnosti, na kraju završila gdje se nitko nije nadao.


Kravica Milova skrenula je izbornu retoriku k novim akterima i novim temama, i postala posebno sočni dodatak ovim izborima, u kojima nema izravnih sučeljavanja i debata Milanovića kao kandidata za premijera, kojem je Ustavni sud zabranio da se formalno kandidira, i Plenkovića koji ne želi na tv-debate s čelnicima manjih stranaka koje naziva »političkom sitneži«.
Već danima tako gledamo kako Butković, kako se to kaže, trola predsjednika Milanovića sa svojom kravicom Milovom, a predsjednik se zaista navukao na tu kampanju i u jednom od svojih govora čak devet puta spomenuo – kravu. Doduše, on je Butkovića nazvao osobom koja se konzultira s kravom, pa je na niz pitanja rekao »pitajte kravu«.


S druge strane Butković je i jučer, u još jednoj u nizu svojih jutarnjih objava upućenih predsjedniku Milanoviću, pozvao predsjednika da iz Opatije svrati malo i do Novoga Vinodolskoga kako bi mu u četiri oka odgovorio na dva pitanja koja mu svakodnevno postavlja o vezama njegova rođaka s ruskim tvrtkama i kršenju sankcija u vezi s tim.


»Naravno da će te dočekati i naša kravica Milova, kojoj si prijetio i stalno je spominješ, samo javi dolazi li i tvoj rođak, ako dolazi morat ću skloniti Milovu da mi je ne uzme«, napisao je Butković. Dodao je i isječak iz humoristične serije, u kojoj se kaže: »Čak i krava zna da riječi mogu povrijediti.«


Pitali smo ga stoga čija je zapravo Milova i ako je njegova, je li u imovinskoj kartici.


– Neeee, nije moja, to je od jednog mog poznanika tu iz zaleđa Novoga, pitao sam ga mogu li se slikati s kravicom, naravno da mi je dozvolio, rekao nam je Butković.


Istovremeno, Milanović je prestao odgovarati na pitanja novinara o Butkoviću, svom rođaku i kravici. Svako pitanje o tome već nekoliko zadnjih dana preokrene na druge teme, bilo Inu, HEP ili Ivana Turudića.


No, na Butkovićeva pitanja zaista odgovorio nije, stoga ministar i nositelj liste HDZ-a u 8. jedinici može biti itekako zadovoljan ovakvim finišom kampanje.


Dodatno se emancipirao u odnosu na predsjednika stranke Plenkovića, pokazao da ima petlje ući u sukob s elokventnim i verbalno brutalnim Milanovićem, a na kraju krajeva i pokazao da iza sebe ima itekako dobar PR.


Jer, i Milanović je sipao optužbe na Butkovićev račun, oko zapošljavanja i poruka Josipe Rimac, ali Milova je preuzela na sebe cijelu priču, i poštedjela Butkovića većine neugodnih pitanja.


Kravicom se bavi i vrh stranke, pa su se na službenoj Facebook stranici HDZ-a našalili.


– Milanovićev ratni štab prelomio – donio tri presudne odluke! Kidnapirat ćemo Milovu! Srušit ćemo lukobran koji su zajedno izgradile veleizdajnička Primorsko-goranska županija i Vlada RH! Lukobran, kravica & Oleg Butković moraju pasti!


Nikada, a ni tada, Vrhovni lažljivac neće odgovoriti na Butkovićeva pitanja o trgovanju utjecajem za svoga sankcioniranog ortaka. Kao ni na pitanje od koga je dobivao novac i za čije je strane interese radio kao privatni »konzultant« prije dolaska na Pantovčak.


O novom valu hapšenja građana koji se ne klanjaju Milanoviću nije trebalo donositi posebnu odluku. To se podrazumijeva od prvog dana, pišu HDZ-ovci.