Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

PREDSJEDNIK SABORA

Jandroković: Zašto POSI nije postupao i protiv drugih koji su vodili obitelj?

Autor: Hina

18.06.2024. 13:11
Jandroković: Zašto POSI nije postupao i protiv drugih koji su vodili obitelj?

Foto: Davor KovačevićPredsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je pojasnio okolnosti odlaska na Europsko prvenstvo, zapitavši zašto Povjerenstvo za sukob interesa u istim slučajevima nije otvorilo postupak protiv drugih dužnosnika, iako su i oni vodili članove obitelji.


„Postupio sam identično onome što je bila praksa na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Kataru 2022. A to znači da sam dobio službeni poziv predsjednika UEFA-e da nazočim utakmicama Europskog prvenstva. Taj poziv dobili su i predsjednik Republike, i predsjednik Vlade, i predsjednik Sabora. Dakle, radi se o dosadašnjoj praksi gdje uvijek Međunarodne federacije ili zemlja domaćin pozovu političke predstavnike zemlje koje igraju utakmicu da dođu i gledaju tu utakmicu”, rekao je Jandroković  pojašnjavajući okolnosti odlaska u Njemačku, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo postupak jer je na utakmicu poveo i sina.


Službenim avionom išlo se na takva događanja još od vremena Franje Tuđmana
Dodao je da su iz poziv dobili i informaciju da je UEFA osam mjesta namijenila izaslanstvu Republike Hrvatske, a tako je, kaže, bilo i u Kataru kamo su temeljem poziva odlazili najviši hrvatski državni dužnosnici zajedno s izaslanstvom i članovima obitelji.


Što se tiče Vladinog službenog aviona, pojasnio je da se od vremena Franje Tuđmana pa Ive Sanadera, Jadranke Kosor, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, svaki put na takva događanja išlo i službenim avionom.


„Dakle, nema nikakve iznimke, niti je ovo moje postupanje odudaralo bilo čega što se događalo svih ovih 30 godina i službeni avion korišten je za takve svrhe temeljem odluke predsjednika Vlade i predstojnika ureda koji odobravaju službeni zrakoplov za službene svrhe”, istaknuo je.


„Kada je riječ o mom sinu, zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo postupak?”, upitao je i dodao da su na Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru i predsjednik Vlade i predsjednik Republike, pa i on, kao predsjednik Sabora, išli u društvu s članovima svojih obitelji, ali da to nije izazvalo nikakav interes Povjerenstva. Nisu otvorili bilo kakav postupak, niti su dali bilo kakve smjernice ili naputke državnim dužnosnicima da to nije u redu i da treba mijenjati tu praksu, upozorio je.


Držeći se toga što je bilo u Kataru, dodao je, postupio sam na identičan način, baš vodeći računa o tome da je to bilo postupanje koje Povjerenstvo pa ni javnost nisu doveli u pitanje. Dodao je i da je u najavi odlaska stavio da s njim ide i njegov mlađi sin, “bez ikakve zadnje namjere, nego otvoreno, jasno i vidljivo” misleći da to tako treba biti.


Hoće li povjerenstvo otvoriti postupke i protiv drugih dužnosnika?


Jandroković je kazao da bi volio da predsjednica Povjerenstva javno kaže kako je moguće da otvara postupak protiv jednog dužnosnika koji je postupio identično kao i drugi dužnosnici prije njega protiv kojih nisu otvoreni ti postupci.


“Znači li to da će sada, nakon što je otvoren postupak protiv mene, biti otvoreni postupci i protiv drugih i koja je to logika da ako je to do jučer bilo u redu, danas više nije i kako se jedan standard primjenjuje na predsjednika Sabora, a drugi na predsjednika Vlade i Republike, iako je riječ o identičnom ponašanju?”, upitao je i dodao da ga to zanima jer je doveden “u poprilično neugodnu situaciju”.


Ispada da sam napravio nešto mimo pravila, praktički zloupotrijebio svoju poziciju i iskoristio to za dobrobit nekoga od svojih bližnjih, iako, istaknuo je, u mojoj situaciji nema elemenata koji su drugačiji od ranijih istih slučajeva, koje ni javnost ni drugi dužnosnici nisu propitivali.


“Moje mišljenje je da ne treba otvarati postupak protiv tih drugih, ali ako je otvoren protiv mene, onda se mora otvoriti i protiv njih”, rekao je. Dodao je i da je podmirio noćenje i ostale hotelske troškove svog sina.