Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

TOPLINSKI VAL

Hrvatska će se idućih dana “kuhati” na velikim vrućinama. Meteorologinja objasnila što je toplinska kupola

Autor: Portal Novi list

18.06.2024. 11:12
Hrvatska će se idućih dana “kuhati” na velikim vrućinama. Meteorologinja objasnila što je toplinska kupola

Foto: Davor KovačevićZapočeo je najavljeni toplinski val u Hrvatskoj, koji je već jučer donio temperature od preko 30 stupnjeva. Danas će ići do 33 °C, a vrhunac se očekuje u petak kad će u Rijeci i Gospiću vjerojatno biti oko 34 °C, Splitu i Dubrovniku 35 °C, Zagrebu, Osijeku i Pazinu 36 °C, a u Kninu i oko 37 °C.


Voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju Lidija Srnec iz DHMZ-a rekla je u Dnevniku HTV-a da nas u lipnju ne treba čuditi toplinski val. Objasnila je i pojam toplinske kupole.


“Toplinska kupola je situacija kad imamo jako izražen greben i kad imamo toplu zračnu masu iznad širokog prostranog područja, koja se onda još dodatno grije, zato što s rubnih područja grije topao zrak i on se u sredini tog grebena ponovo spušta. Samim tim spuštanjem zrak se dodatno zagrijava i onda imamo jednu mikrocirkulaciju, koja stalno grije suh zrak i dodatno pojačava temperature. Sljedeća dva, tri dana, možemo nazvati oslabljenom toplinskom kupolom, zato što nad Hrvatskom to neće biti tako izraženo kao u ostatku Europe”, rekla je.


Globalni rast temperature
Svjedoci smo, nastavlja, da se klima mijenja i da postoji globalni i lokalni porast temperature.


“Ono što i mi uočavamo kad pratimo toplinske valove je da toplinskih valova ima, ako gledamo neka dulja razdoblja, dakle, nekih tridesetak godina, da ih ima danas više. Ali imali smo i vrlo izražen toplinski val bio 2003. godine od kada su se zapravo u europskim zemljama i počela provoditi upozorenja na toplinske valove”, ustvrdila je Srnec.


Navodi da je za vikend moguće nevrijeme.


“Definitivno će doći do pritoka vlažnijeg zraka. Koliko će to sve skupa biti intenzivno trebalo bi pričekati još sljedećih nekoliko dana da vidimo kakav će biti razvoj situacije. No u subotu, odnosno krajem vikenda u nedjelju, možemo očekivati dotok vlažnijeg zraka i nešto manje toplog. A kakva će onda situacija biti vidjet ćemo. Nagle izmjene vremena doista mogu uzrokovati i onda intenzivnije procese u atmosferi, zaključila je.


Prognoza za utorak


“U utorak na istoku Hrvatske većinom sunčano i danju vruće, uz najvišu temperaturu od 31 do 33 °C te povremeno umjeren jugoistočnjak. Jutarnja temperatura oko 16 °C, a lokalno je još moguća kratkotrajna magla.


Mjestimične magle ujutro može biti i ponegdje u središnjoj Hrvatskoj, a danju pretežno sunčano, često i vedro te vruće, popodne do 32 °C u hladu meteorološke kućice. Sredinom dana mjestimice će puhati do umjeren jugozapadnjak.


Umjerenog jugozapadnjaka bit će i u Gorskoj Hrvatskoj te na obali sjevernog Jadrana, osobito poslijepodne. Dan će obilovati sunčanim satima, na nebu će tek povremeno biti visokih, koprenastih oblaka, a temperatura zraka će porasti na vrijednosti do 27 do 30 °C. Jutarnja u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Istre od 10 do 14 °C, a na obali i otocima između 17 i 20 °C.


U Dalmaciji ujutro ponegdje i do 22 °C. Osim tople noći, ljetnom ugođaju pridonijet će i vruć dan, tijekom kojeg će blago osvježenje donositi umjeren vjetar s mora – sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni.


I na krajnjem jugu Hrvatske podjednake vremenske prilike – sunčano, uz najvišu temperaturu zraka od 30 do 33 °C, te uz povremeno sjeverozapadni, zapadni i jugozapadni vjetar more malo do umjereno valovito, temperature od 23 do 25 °C.”


Već u petak nestabilno


“I u nastavku tjedna na Jadranu većinom sunčano uz daljnji porast temperature zraka i upozorenje na umjerenu, u petak i veliku opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje.


Upozorenje na vrućinu i na kopnu, gdje će od srijede popodne sve češće temperatura biti iznad 35 °C. Noći će biti sve toplije, što će nekima otežavati kvalitetan san i odmor. No u petak nestabilnije uz porast mogućnosti za lokalne pljuskove, osobito u subotu i intenzivnije.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.