ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

PAD KOD DRNIŠA

Izvučeni svi dijelovi srušenog mađarskog helikoptera, istraga još traje

Autor: Hina

26.06.2023. 13:13
Izvučeni svi dijelovi srušenog mađarskog helikoptera, istraga još traje

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELLHrvatska vojska završila je u ponedjeljak prijepodne izvlačenje preostalih dijelova mađarskog helikoptera koji se srušio kod Drniša, a na rastavljanju posljednjih dijelova bili su angažirani i njemački zaposlenici tvrtke Airbus, izvijestilo je Ministarstvo obrane.


Pripadnici Hrvatske vojske i pripadajuća tehnika koji su bili angažirani vraćeni su u matične postrojbe.


U akciji izvlačenja mađarskog helikoptera tijekom proteklih dana sudjelovalo je do 70 pripadnika Hrvatske vojske, odnosno Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Zapovjedništva za potporu, Vojne policije i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva te pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici, vatrogasci i pripadnici HGSS-a, stoji u priopćenju.


Istraga traje
Istraga nesreće mađarskog helikoptera kod Drniša u kojoj su poginule tri osobe još uvijek je u tijeku, izjavio je u ponedjeljak ministar obrane Mario Banožić, dodavši da su tijela stradalih još uvijek u Hrvatskoj te će uskoro, kada sve bude spremno za ispraćaj, izvijestiti javnost.


“Riječ je o vrlo složenom procesu, posebno jer je riječ o međunarodnom središtu za obučavanje specijalnih zračnih snaga. Također, sudjeluju i istražitelji s mađarske strane, a osim toga, riječ je i o zahtjevnoj konfiguraciji terena koja otežava samo izvlačenje dijelova helikoptera”, rekao je novinarima Banožić u Splitu tijekom konferencije EPP Grupe na temu sigurne Europe.


Naglasio je i kako je svako dan oko 70 ljudi na terenu.


“S obzirom na sve uvjete, očekujem da će se određenom dinamikom istraga i završiti. Koliko će od toga izaći u javnost, ne možemo biti sigurni jer je ipak riječ o helikopteru saveznika”, poručio je.


Isto tako, ističe, riječ je o tri izgubljena života. “Ovim putem, još jednom izražavam sućut obiteljima, ali i pripadnicima mađarskoga ratnoga zrakoplovstva, i na taj način želimo dati doprinos u ovim teškim trenucima”, poručio je.


Što se tiče tijela, kaže, još su uvijek u RH. “Vjerujem da ćemo uskoro izvijestiti javnost kada sve bude spremno za ispraćaj. Na ovaj način, želimo pomoći i mađarskim kolegama s obzirom na situaciju u kojoj su se oni našli u ovoj tragediji”, rekao je ministar obrane Banožić.


Helikopter mađarskog ratnog zrakoplovstva koji je u Hrvatskoj bio na obuci srušio se u srijedu na području Pakova sela u Šibensko-kninskoj županiji.