Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

BIHAĆ

Izaslanstvo Ličko-senjske županije na svečanom obilježavanju Dana Grada Bihaća

Autor: Marin Smolčić

27.02.2024. 09:16
Izaslanstvo Ličko-senjske županije na svečanom obilježavanju Dana Grada Bihaća

Foto: MARIN SMOLČIĆU prostorijama Kulturnog centra u Bihaću sinoć je obilježen Dan Grada Bihaća, kao i 764. godišnjica osnutka ovoga grada. Tom prigodomsu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Bihaća nazočili  mnogobrojni visoki državni uzvanici uključujući federalnog premijera Nermina Nikšića, ministre u Vladi Federacije BiH Kemala Hrnjića, Tonija Kraljevića i Vojina Mijatovića, te predsjednicu Federacije BiH Lidiju Bradaru, vijećnice i vijećnike Gradskog vijeća Grada Bihaća, predstavnike vjerskoga života kao i mnogobrojne građane.


Svečanu sjednicu pozdravnim govorom otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Bihaća Zulfikar Handukić nakon koga se obratio i gradonačelnik Grada Bihaća Elvedni Sedić koji je istaknuo kako je Bihać kroz stoljeća bio svjedok mnogih promjena i izazova, mjesto susreta i dijaloga te je održavao duh zajedništva, suživota i tolerancije, grad koji je oduvijek bio domaćin brojnih kultura, religija i nacionalnosti.


– Ovaj dan je prilika da se prisjetimo svih onih koji su svojim radom, vizijom i predanošću obogatili naš grad, od običnih građana do lidera zajednice. Svi oni su ostavili neizbrisiv trag, njihova predanost i požrtvovnost inspiracija su za sve nas da ga i dalje izgrađujemo, istaknuo je Sedić.
Nakon gradonačelnika, prigodne riječi uputio je i Nijaz Hušić, premijer Unsko-sanskog kantona. Župan Ličko-senjske županije Ernest Petry prisustvovao je svečanoj sjednici u pratnji zamjenice župana Jasne Orešković Brkljačić te se nazočnima obratio u ime Ličko-senjske županije, ali i u ime svih nazočnih izaslanstava iz gradova prijatelja Grada Bihaća među kojima su sinoć  bili izaslanstva Karlovačke županije na čelu s predsjednikom skupštine gospodinom Vladom Jelkovcem i zamjenikom županice gospodinom Dejanom Mihajlovićem, Grada Karlovca u čije ime je danas nazočio predsjednik Gradskog vijeća gospodin Marin Svetić, Grada Slunja u čije ime je nazočila gradonačelnica Mirjana Puškarić, Općine Plitvička Jezera, Gradova Gospića i Zadra u čija imena je također prenio pozdrave, kao i u ime izaslanstava pobratimskih gradova Grada Bihaća: Sežane i Novog Mesta koji dolaze iz Republike Slovenije, Nađkanjiže iz Mađarske i Kikinde iz Srbije.


U svom obraćanju župan Petry   je istaknuo:


-U ime Ličko-senjske županije mogu reći da su naši bilateralni odnosi s Gradom Bihaćem i Unsko-sanskim kantonom iznad dobrosusjedskih, da imamo mnoštvo zajedničkih ciljeva i projekata koje ćemo realizirati u nadolazećem razdoblju, bilo da se radi o razvoju turizma i gospodarstva, suradnje na unapređenju rada civilne zaštite, pa sve do zajedničkih prekograničnih projekata koji se financiraju iz EU fondova. Naravno, treba spomenuti i aktualnu migrantsku krizu koja je trenutno veliki izazov kako za Grad Bihać, tako i za Republiku Hrvatsku, u kojem segmentu surađuju dvije države s naglaskom na sprječavanja trgovine ljudima, napomenuo je Petry.


Na kraju, iskoristio je prigodu da svima još jednom čestita Dan Grada Bihaća, kojim kao žila kucavica teče prelijepa rijeka Una.


Program svečane sjednice završio je dodjelom nagrada i priznanja zaslužnim građanima.