Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OSIGURAN NOVAC

I iduće školske godine besplatni obroci za osnovce: Iznos je ostao isti

Autor: Ingrid Šestan Kučić

29.07.2023. 14:35
I iduće školske godine besplatni obroci za osnovce: Iznos je ostao isti

Foto: Sergej Dreschler/NLSvi hrvatski osnovci i u idućoj školskoj godini u svojim će školama imati osiguran besplatni obrok. Tako je odlučila Vlada na svojoj posljednjoj sjednici, a u idućoj školskoj godini sufinanciranje školskih obroka nešto više od 300 tisuća osnovaca nastavit će se prema dosadašnjem modelu. U praksi to znači da iznos po učeniku ostaje isti, odnosno 1,33 eura po danu, a od jeseni jedina će iznimka biti učenici uključeni u eksperimentalni program cjelodnevne škole, za koje se obrok sufinancira s dva eura po danu.


Pravo financiranja


Kako je na sjednici Vlade pojasnio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, sredstva se osiguravaju za učenike koji redovito pohađaju osnovnu školu te ostvaruju pravo financiranja, odnosno sufinanciranja prehrane u iznosu od 1,33 eura po nastavnom danu.


Iznimno od toga za učenike koji redovito pohađaju osnovnu školu koja je uključena u eksperimentalni program osnovne škole kao cjelodnevne škole u školskoj godini 2023./2024. osiguravaju se sredstva u iznosu od dva eura po nastavnom danu, rekao je na sjednici Vlade ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.
Dodajući da će se sredstva osigurati u državnom proračunu ministar je kazao da će se za dio učenika na temelju posebnih prava sredstva za prehranu osigurati iz fondova Europske unije. Predviđeni trošak ove mjere za školsku godinu 2023./24. iznosi 26,8 milijuna eura za prvo polugodište, od rujna do prosinca 2023. te za ostatak školske godine 40,2 milijuna eura, od siječnja do lipnja 2024. godine.


Kao i do sada, sredstva će se osigurati osnivačima škola temeljem broja učenika koji su bili uključeni u prehranu tijekom proteklog mjeseca, a prehrana mora biti u skladu s propisanim normativima i smjernicama. Ukupno 64 škole u Hrvatskoj, koje su ušle u eksperimentalnu fazu provedbe projekta cjelodnevne nastave, primat će dva eura po učeniku dnevno.


Među njima nema riječkih škola, jer iako upravo te škole broje desetljeće iskustva rada s cjelodnevnom nastavom za projekt resornog ministarstva nije se prijavila nijedna. Tako će ukupno 8.161 riječki učenik iz državnog proračuna za svoj obrok dnevno primati 1,33 euro.


Cjelodnevna nastava


U cijeloj Primorsko-goranskoj županiji dva eura po učeniku isplaćivat će se samo jednoj školi, a riječ je o OŠ Frane Krste Frankopana Brod na Kupi koja se jedina prijavila za eksperimentalnu provedbu cjelodnevne nastave te je i ušla u projekt.


Slična je situacija i u Zadarskoj županiji gdje se također prijavila samo jedna škola, OŠ Novigrad, koja također kreće s eksperimentalnom provedbom cjelodnevne nastave te će primati dva eura po učeniku za obroke, dok se iz Istarske županije nije prijavila nijedna škola.


Kao i prošle školske godine, kada je započelo sufinanciranje učeničkih obroka iz državnog proračuna, osnivači škola obvezni su koristiti sredstva isključivo za financiranje, odnosno sufinanciranje troškova prehrane, a Ministarstvo pridržava pravo praćenja utroška sredstava te preispitivanje namjenskog korištenja sredstava.


U slučaju sumnje na nepravilnosti, Ministarstvo znanosti i obrazovanja u bilo kojoj fazi procesa može zatražiti dostavu dodatne dokumentacije radi provjere jesu li sredstva korištena zakonito, namjenski i svrhovito, kao i provoditi kontrolu na licu mjesta, stoji u odluci, uz dodatak da neutrošena sredstva osnivači moraju vratiti u državni proračun.