Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

GORDAN GRLIĆ RADMAN

Hrvatska treba sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika

Autor: Hina

14.11.2022. 19:20
Hrvatska treba sudjelovati u obuci ukrajinskih vojnika

Foto: Patrik Maček/PIXSELLUnatoč iskazanom protivljenju predsjednika Zorana Milanovića, Hrvatska bi trebala sudjelovati u misiji obuke ukrajinskih vojnika, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu šef diplomacije Gordan Grlić Radman, izrazivši nadu da će se za to naći “politička odgovorna većina”.


Europska unija je donijela načelnu odluku o uspostavi misije obuke ukrajinskih vojnika na teritoriju EU-a i tu načelnu odluku tek treba razraditi konkretnim modalitetima, rekao je Grlić Radman.


Nakon što su to ministri vanjskih poslova članica EU-a podržali prošli mjesec na sastanku u Luxembourgu, a ministar Grlić Radman najavio da će i Hrvatska sudjelovati u toj misiji, predsjednik Zoran Milanović je rekao da se tome protivi.
Grlić Radman je istaknuo da je procedura u Hrvatskoj takva da o tome odluku donosi predsjednik i Hrvatski sabor. Ako se predsjednik ne suglasi, onda je u Saboru potrebna dvotrećinska većina da se odluka donese.


Na novinarsku konstataciju da onda baš i nije izgledno da će Hrvatska moći sudjelovati s obzirom na protivljenje predsjednika i na to da vlada nema dvotrećinsku većinu, Grlić Radman je odgovorio da se nada politički odgovornom ponašanju.


“Ne bih rekao da to Hrvatska neće podržati, nadam se da ćemo imati politički odgovornu većinu. Govorim o ozbiljnosti političara koji dižu glas za nešto”, rekao je ministar.


O pokretanju te misije u utorak će konkretnije razgovarati ministri obrane zemalja članica EU-a.


Ministri vanjskih poslova također su razgovarali i o stanju na zapadnom Balkanu, napetostima između Srbije i Kosova, stanju u Crnoj Gori te o Bosni i Hercegovini za koju je Komisija u listopadu predložila kandidatski status.


Grlić Radman je rekao da su svi ministri istaknuli potrebu da zemlje kandidatkinje usklade svoje vanjske politike s EU-om i uvedu sankcije protiv Rusije. Srbija je jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja to odbija učiniti.


Što se tiče BiH, Grlić Radman je rekao da je u raspravi istaknuta potreba da se što prije uspostavi vlast na svim razinama kako bi zemlja postala funkcionalna.


U slučaju da provede dio traženih reformi, onda ima izgleda do kraja godine dobije kandidatski status.