ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ODBACILA OPTUŽBE

Hrvatska odbacuje optužbe Srbije i ustraje da Vučić vodi dvostruku politiku

Autor: Hina

25.02.2024. 18:13
Hrvatska odbacuje optužbe Srbije i ustraje da Vučić vodi dvostruku politiku

Foto: Marko Prpic/PixsellHrvatska je u nedjelju odbacila optužbe Srbije da se miješa u njezine unutarnje stvari i ustvrdila da je samo “konstatirala činjenicu” kada je u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu ocijenila da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić vodi dvostruku politiku i da je “ruski trabant ili satelit”.


Beograd je ranije u nedjelju uputio prosvjednu notu zbog izjava šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana da Srbija vodi dvostruku politiku kojom se istovremeno pokušava približiti i EU i Rusiji i Vučića nazvao “ruskim trabantom ili satelitom”.


Optužujući Zagreb za miješanje u unutarnje stvari Srbije, u noti srbijanskog ministarstva vanjskih poslova stoji da te izjave “predstavljaju daljnji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promoviranja mira i stabilnosti u regiji”.
Odbacujući te navode, hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da je Gordan Grlić Radman “konstatirao činjenicu o neusklađivanju Srbije s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, glede ruske agresije na Ukrajinu”.


Na Zrinjevcu smatraju da izjave iz Srbije iznova pokazuju “svjesno i sustavno negiranje činjenica o naravi događaja u Ukrajini odnosno stvarni stav Srbije prema tome”.


“Europska obitelj ima svoje vrijednosti, koje uključuju i poštivanje međunarodnog poretka. Taj međunarodni poredak narušen je ruskom agresijom na suverenu i neovisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i tako se uistinu svrsta na pravu stranu povijesti”, stoji u priopćenju.


“Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidatkinjom za članstvo u EU-u i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipijelno i proračunato izbjegavati osudu ruske agresije i politike EU-a vezano uz to”, dodaje se.


Grlić Radman je u subotu na N1 rekao da Srbija vodi dvostruku politiku kojom se istovremeno pokušava približiti i EU i Rusiji, ali će se naposljetku morati odlučiti na čijoj je strani. Pritom je napravio razliku između srpskog naroda i aktualnog režima u Beogradu i Vučića.


“Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dva stolca. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu, on zna otkud dobiva podršku, zna otkud se financira zapadni Balkan”, rekao je Grlić Radman.


“On može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali nećemo dozvoliti kao saveznici, a i partneri sa SAD-om bilo kakav utjecaj Rusa ili druge maligne utjecaje koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana”, naglasio je šef hrvatske diplomacije.


Izazvalo je to žestoke reakcije u Beogradu. Vučić je u subotu navečer optužio Grlića Radmana za upletanje u unutarnje stvari Srbije, uvrede i prijetnje.


“Hrvatski ministar ne samo da se brutalno miješa u unutarnje stvari Srbije, već po običaju laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije. Grlić Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći”, napisao je Vučić na Instagramu.


Dačić o Austro-Ugarskoj i NDH


Radmanov srbijanski kolega Ivica Dačić, nekoć vjeran suradnik Slobodana Miloševića, kazao je da se u Hrvatskoj sustavno gradi mržnja prema Srbima i da ona, kao “trabant nacista u Drugom svjetskom ratu”, nema pravo bilo kome dijeliti lekcije.


“U Hrvatskoj se sustavno godinama unazad gradi atmosfera mržnje prema Srbiji i srpskom narodu. Samo jedan od takvih primjera je izjava hrvatskog ministra vanjskih poslova Grlića Radmana, kojom napada Srbiju i predsjednika Aleksandra Vučića. Nitko nema pravo, a ponajmanje Hrvatska, dijeliti lekcije i brutalno se miješati u unutarnje stvari Srbije. Srbija je zemlja koja vodi suverenu i nezavisnu vanjsku politiku, koja je u interesu isključivo naših građana i našeg naroda”, kazao je Dačić.


Ističući da “Srbija i Vučić nisu ničiji trabanti”, Dačić je naveo da “hrvatski ministar nije naučio lekcije iz povijesti pa zaboravlja ili bi želio zaboraviti da je Hrvatska bila najvjerniji trabant Austro-Ugarske i nacističke Njemačke” i da se “NDH borila čak i poslije Hitlerovog samoubojstva, sve do 15. svibnja, šest dana poslije kapitulacije Njemačke”.


“Bili su kao trabanti veći nacisti od nacista. Mi smo sluge samo Srbije i naših građana”, napisao je Dačić.