Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

SUDE IM

Hrvati u Zambiji premješteni na tajnu lokaciju, ne preporuča im se izlazak u javnost

Autor: Hina

23.02.2023. 12:31
Hrvati u Zambiji premješteni na tajnu lokaciju, ne preporuča im se izlazak u javnost

Foto: Emica Elvedij/PixsellDatum idućeg ročišta na suđenju Hrvatima optuženima u Zambiji, prvog otkako je slučaj premješten s općinskog na viši sud, još nije poznat, rekli su Hini diplomatski izvori u četvrtak.


Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu djecom pušteno je u srijedu iz zatvora u Zambiji i branit će se sa slobode pošto su ispunili sve tražene uvjete, uključujući i regulaciju boravišta. Prevezeni su na tajnu lokaciju kao i prošli put kad su bili pušteni da se brane sa slobode.


Sudski postupak premješten je u međuvremenu s općinskog na viši sud u Ndoli.
“Delegiranje je zatražio tužitelj, a kao razlozi se između ostalog navode: međunarodni kontekst predmeta, veliki interes medija, pravna pitanja i zahtjevna pravna tumačenja koja se mogu očekivati”, rekli su Hini diplomatski izvori.


Datum novog ročišta nije još poznat. Četiri hrvatska para ne smiju napustiti Zambiju, a rečeno im je i da im se ne preporuča napuštati privatni smještaj u kojemu će boraviti.


Osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.