Srijeda, 29. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

slučaj posvajanja

Hrvati u Zambiji ostali u pritvoru, moraju ispuniti još jedan uvjet

Autor: Hina

16.01.2023. 20:14
Hrvati u Zambiji ostali u pritvoru, moraju ispuniti još jedan uvjet

Foto: Stringer/PIXSELLHrvati pritvoreni u Ndoli još samo moraju regulirati svoje boravište u Zambiji kako bi ispunili sve sudske uvjete da se na suđenju za navodni pokušaj trgovanja ljudima brane sa slobode, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.


“Jedini uvjet koji se još mora ispuniti je reguliranje boravišta u Zambiji i to ćemo uskoro riješiti”, rekao je Gordan Grlić Radman.


Ponovio je da MVEP preko svog veleposlanstva u Pretoriji pruža hrvatskim državljanstvima pomoć i konzularnu zaštitu koja im pripada sukladno Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima.


Koje sve uvjete moraju ispuniti?


Sud u Ndoli dopustio je prošli tjedan hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara), polože putne isprave, prijave 16 zambijskih državljana koji će jamčiti za njih i reguliraju svoj boravak u Zambiji.
Morat će se uz to redovito javljati policiji. Nakon što ispune tražene uvjete, sud će i formalno odlučiti da ih se pusti na slobodu.


Za što su optuženi?


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


Prvi put se pojavili pred sudom 10. siječnja. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a izjasnili su se da nisu krivi.


Iduće ročište u redovnom sudskom postupku bit će 23. siječnja. Njihovo četvero posvojene djece, koja sad imaju hrvatsko državljanstvo, oduzeta su im do završetka procesa.