Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

BEZ NEIZVJESNOSTI

“HDZ-ova radost” Turudić danas će postati novi glavni državni odvjetnik

Autor: P. N.

07.02.2024. 09:32
“HDZ-ova radost” Turudić danas će postati novi glavni državni odvjetnik

Foto: Arhiva NLHrvatski sabor nastavit će sjednicu danas ujutro glasovanjem o prijedlogu Vlade da se Ivana Turudića imenuje za glavnog državnog odvjetnika. Turudić, sudac Visokog kaznenog suda, trebao bi zamijeniti aktualnu šeficu DORH-a Zlatu Hrvoj Šipek kojoj mandat istječe u svibnju.


O Turudićevu imenovanju, koje je proteklih dana ‘na noge’ dignulo i ujedinilo oporbu u ocjeni da je neprikladan kandidat, Hrvatski sabor odlučivat će običnom većinom za koju su potrebni glasovi 39 zastupnika, uz uvjet da Sabor ima kvorum, odnosno da u dvorani bude 76 zastupnika.


Potpora svih koalicijskih partnera


Za Turudićev izbor, HDZ je jučer dobio potporu svih koalicijskih partnera, a oporba je pozvala vladajuće da odustanu od izbora. Glavnog državnog odvjetnika Sabor imenuje na četiri godine, na Vladin prijedlog i uz prethodno mišljenje Odbora za pravosuđe.
“Budući da mi imamo jako puno iskustva s različitim krizama, pogotovo fabriciranim krizama poput ove, svatko tko nas iole pozna mogao je predvidljivo računati s time kakva će biti naša reakcija. Šaljemo poruku, ne, nećemo dopustiti da nam sitni, uski krug privilegiranih ljudi koji mogu doći do podataka poput privatnih sms poruka, te poruke plasira u javnost dva dana prije glasanja.


I da ćemo mi reći – ‘jao, to je strašno’. Ne. Strašno je da su te poruke izašle. Koji je interes javnosti za to? Što smo mi to saznali? Ništa”, prokomentirao je jučer u finalnom obraćanju premijer Andrej Plenković.


Možemovci bdjeli na Markovom trgu


Stotinjak građana, aktivista i političara došlo je u utorak navečer na Markov trg dati potporu saborskim zastupnicima stranke Možemo! koji će do jutra bdjeti prosvjedujući protiv odluke premijera Plenkovića da ustraje na prijedlogu Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.


“Noćas ćemo ostati ovdje, na otvorenom, za sve one ljude koji žele pružiti otpor odluci Andreja Plenkovića i njegovoj demonstraciji sile koju vrši nad građanima”, izjavila je Sandra Benčić (Možemo!) ispred južne ograde kojom je ograđen prostor pred ulazima u Banske dvore i Sabor.


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je ustvrdio da će izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika biti “nešto najgore što se može dogoditi Hrvatskoj”, a današnji istup premijera Andreja Plenkovića nazvao je “sumrakom demokracije u Hrvatskoj”.


Turudićev izbor isključivo je interes HDZ-a i najgore što se može dogoditi Hrvatskoj, rekao je Grbin na konferenciji za novinare.