Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

POSJET BUENOS AIRESU

Grlić Radman poziva Hrvate iz Argentine da se vrate: “Oni mogu pridonijeti jačanju demografije Hrvatske”

Autor: Hina

06.03.2024. 15:00
Grlić Radman poziva Hrvate iz Argentine da se vrate: “Oni mogu pridonijeti jačanju demografije Hrvatske”

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell



Hrvati iz Argentine mogu pridonijeti jačanju demografske slike Hrvatske te predstavljaju „veliki potencijal“  u pogledu određenih profila zanimanja koji su potrebni hrvatskom gospodarstvu, kazao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu u Buenos Airesu.


Grlić Radman se susreo s predstavnicima Argentinsko-hrvatske gospodarske komore (CACIC), a istaknuo je kako „iskustvo i znanje koje posjeduje ova komora može biti vrlo značajno za naše buduće definiranje upravo onih situacija koje su povezane s jačanjem demografske slike u Republici Hrvatskoj“.


„Tu prije svega mislim na veliki potencijal raznih profila zanimanja hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka koji pokazuju želju za useljenjem u domovinu njihovih predaka i upravo nam tu komora može poslužiti sa svojom bazom podataka o broju hrvatskih iseljenika“, dodao je Grlić Radman.




Istaknuo je kako u Argentini živi 250-300 tisuća ljudi podrijetlom iz Hrvatske, među kojima su mnogi s profilom zanimanja za koje su „zainteresirani prije svega Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Udruga ugostitelja“.


Dan ranije je Grlić Radman razgovarao s argentinskom ministricom vanjskih poslova Dianom Mondino o mogućnosti sklapanja ugovora o tržištu rada.


Hrvatski je ministar vanjskih poslova u srijedu uručio 100 rješenja o primitku hrvatskog državljanstva Hrvatima u Argentini. Iako je riječ o drugoj i trećoj generaciji hrvatskih iseljenika oni još uvijek „osjećaju svoje hrvatskog podrijetlo i Hrvatsku kao svoju domovinu“, kazao je Grlić Radman.


Grlić Radman je u trodnevnom radnom posjetu Buenos Airesu koji završava u četvrtak.