ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

inflacija

Ekonomist otkrio kako će trgovci zaobilaziti mjere

Autor: P. N.

15.09.2023. 12:00
Ekonomist otkrio kako će trgovci zaobilaziti mjere

Foto: Sergej Dreschler/NLHoće li nove Vladine mjere zaista pomoći u snižavanju cijene hrane, koja je minimalno deset posto skuplja nego lani u ovo vrijeme? Boris Podobnik, profesor ekonomije na ZŠEM-u mišljenja je da su mjere preširoke i da bi proizvođači lako mogli doskočiti ograničenjima.


“Pozdravljamo što Vlada ograničava cijenu struje. Netko tko je libertarijanac bi rekao da to nije u redu, jer svaki poduzetnik mora razmišljati o svojim rizicima. Kada govorimo o ograničenju proizvoda, mislim da će mnogi od naših proizvođača uskoro postati vrlo inovativni.


Ograničava se prodaja cijene tjestenine koja je 500g, ali nema razloga zašto netko ne bi prodavao 520 grama jer na to nema ograničenja. Isto je s jajima, vi ograničavate paket od 10 jaja, a mogao bi se uskoro na tržištu pojaviti paket od 12 jaja, rekao je Podobnik u emisiji U mreži Prvog.
Drži kako ovakve mjere mogu tek kratkotrajno ograničiti inflatorni pritisak.


“Mislim da su čak Amerikanci nakon perioda svog rasta ograničavali cijene, a to se mora raditi samo par mjeseci u iznimnim situacijama. Kada to predugo traje, to je napad na tržište.


Ako smo se mi opredijelili da budemo tržišna ekonomija, onda bi se trebali ponašati kao druge zemlje koje su uvele tržišnu ekonomiju. Ovdje je najveći problem što uvodimo ove mjere, a takvih mjere nema u drugim zemljama EU”, rekao je.


Ponovio je mišljenje da na policama malih dućana “neće biti proizvoda” jer će se mjerama lakše prilagoditi veliki lanci.


“Mi govorimo o limitiranju u maloprodaji, a što je u veleprodaji. Na policama nekih malih dućana nećete imati proizvode. Ovdje je u povoljnijoj poziciji netko tko je veliki igrač nego mali. Najveći problem je što mi inzistiramo na tim rješenjima koja su netržišna. Svako ograničavanje (cijena) je prije uvođenje socijalizma nego poticanje tržišta, dodao je Podobnik


On drži da je najveći problem loše stanje u poljoprivredi koje u vremenu krize (rata, nestašica) pridonosi inflaciji.


“Mi smo dosta uništili poljoprivredu i nije uopće čudno da mi koji smo veliki uvoznici imamo i najveće poraste cijena hrane”, zaključio je.