Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

RIJEŠENA KRIŽALJKA

Dogovorena nova Vlada. Doznajemo jedno posve novo ime, ovo su svi ministri

Autor: Zlatko Crnčec

15.05.2024. 08:05
Dogovorena nova Vlada. Doznajemo jedno posve novo ime, ovo su svi ministri

Foto: NL/Pixsell/ReutersNova vlada Andreja Plenkovića bit će što se tiče HDZ-ovih ministara gotovo ista kao i prethodna, a što se tiče ostalih političkih opcija, novost je da će jedan od njenih potpredsjednika biti saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics.


Tako će se nastaviti tradicija da saborski klub nacionalnih manjina ima svog potpredsjednika vlade. U prošlom mandatu to je bio prvo Boris Milošević iz SDSS-a, a poslije njegova stranačka kolegica Anja Šimpraga.


Što se tiče ministarstava, jučer popodne jedino još nije bilo jasno tko će biti na čelu ministarstva turizma i sporta. Dosadašnja ministrica Nikolina Brnjac kandidatkinja je HDZ-a na visokom petom mjestu na listi za Europski parlament što joj praktički jamči da će osvojiti mandat.
Prvi na listi je premijer Andrej Plenković, a druga potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Njih oboje, ili barem jedno od njih, sigurno će otići na drugu dužnost ili zadržati sadašnju, tako da Brnjac sigurno odlazi u Bruxelles.


Favorit za njene zamjenu je aktualni državni tajnik u ovom ministarstvu, splitski HDZ-ovac Tonči Glavina, a kao kandidat se spominje i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.


Novi ministar gospodarstva, resor koji će voditi DP, bit će zagrebački odvjetnik Ante Šušnjar. On je član Predsjedništva DP-a i stranačkog Suda časti, a suvlasnik je Odvjetničkog društva Potočnjak i Šušnjar.


Zanimljivo je da je baš na taj Odvjetnički ured zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić prenio prava za vođenje svojih dviju tvrtki Pevex i Filir, nakon što je krajem prošle godine aktivirao svoj saborski mandat.


Prava su prenesena u veljači ove godine, što je u skladu s rokovima koje određuje Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Sada će i Ante Šušnjar svoja upravljačka prava morati prebaciti na nekog drugog.


Novi ministar poljoprivrede bit će glavni tajnik DP-a Josip Dabro, a već otprije se zna da će Mario Radić biti na čelu novog resora koji će se baviti demografijom, a on će ujedno biti i potpredsjednik vlade.


Što se tiče HDZ-ove ministarske postave, promjene koje će se dogoditi su one koje su bile najavljene. Dosadašnji ministar pravosuđa Ivan Malenica na vlastiti zahtjev odlazi s ove dužnosti, a na njegovo će mjesto doći dosadašnji prvi čovjek Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.


Dosadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković bit će na čelu novog ministarstva održivog razvoja.


Svi ostali HDZ-ovi članovi dosadašnje postave zadržat će svoje resore, a to se odnosi i na potpredsjednike Vlade. Tu će funkciju uz resor koji vode zadržati ministar branitelja Tomo Medved, unutarnjih poslova Davor Božinović, mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, obrane Ivan Anušić, te prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.


Iako je dio medija spekulirao da će oni napustiti Vladu, u njoj će i dalje ostati ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, kao i ministar zdravstva Vili Beroš.


Ministar financija ostaje Marko Primorac, regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić, rada, mirovinsko sustava i obitelji Marin Piletić, kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, te znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.