ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

TESTIRANJE NOVOG SUSTAVA

Danas prijepodne će svi u Hrvatskoj dobiti identičnu SMS poruku, evo kada u Zadru

Autor: Hina

03.06.2023. 08:21
Danas prijepodne će svi u Hrvatskoj dobiti identičnu SMS poruku, evo kada u Zadru

Foto: iStock/Arif SitnicaSustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK) prvi će put u stvarnim uvjetima biti testiran u subotu slanjem SMS poruke svim korisnicima domaćih mobilnih mreža, kao i onima u roamingu. SRUUK je uveden s ciljem pravovremenog obavještavanja o kriznoj situaciji, ali i uputama za postupanje u ugroženom području putem mobitela i drugih modernih tehnologija. Testne poruke će slati HT, A1 i Telemach.


A SMS poruka pošiljatelja HR112ALERT će biti sljedećeg sadržaja: „Poštovani/a, primili ste TEST poruku Sustava civilne zaštite za rano upozoravanje i uzbunjivanje. Ne odgovarajte na poruku. Više na poveznici: LINK“.


Testiranje sustava počinje u 9 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela na području Vukovarsko-srijemske županije. Nastavlja se u 10 sati za korisnike s područja Varaždinske, Međimurske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije te u 10.30 za one iz Zadarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije.
Korisnici s područja Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije testnu SMS poruku dobit će od 11 sati, dok će pola sata kasnije, testiranje početi u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji.Za građane Zagreba slanje SMS poruka počinje u 12 sati, a testiranje će završiti u 13 sati slanjem SMS poruke korisnicima mobitela s područja Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, doznaje se u Civilnoj zaštiti.


Dodaju da se zbog testiranja SRUUK-a ove subote iznimno neće provoditi redovno mjesečno ispitivanje ispravnosti sirena i sustava za uzbunjivanje korištenjem znaka „prestanak opasnosti”.


Krizne situacije


Uz ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, predstavljanju su prije nekoliko dana nazočili ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut, članovi uprave telekomunikacijskih operatora, predstavnici HAKOM-a i AZOP-a te predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite.


”Realizacijom ovog velikog i za jačanje sustava civilne zaštite iznimno značajnog projekta, ispunit ćemo zahtjeve javne sigurnosti za upravljanjem kriznim situacijama kroz podizanje razine spremnosti MUP-a, kao središnjeg tijela u nacionalnom sustavu upravljanja u kriznim situacijama”, rekao je Božinović.


Istaknuo je kako je SRUUK osiguran kroz sufinanciranje EU iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija s preko 7 milijuna eura bespovratnih sredstava te da će projekt doprinijeti jačanju pozicije Hrvatske kao sigurne turističke destinacije.


Dodao je da je SRUUK jedan od planirana 82 projekta Strategije upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. u ukupnoj vrijednosti od 1,8 milijardi eura.


Poruka će sadržavati hitne mjere koje treba poduzeti


Trut je naglasio kako je od iznimne važnosti pravovremeno obavješćivanje o nastanku krizne situacije, jer se na taj način mogu izbjeći potencijalne opasnosti odnosno primiti poruka s uputama za postupanje u ugroženom području.Što se tiče kriznih situacija koje obuhvaća, Trut je rekao kako će kroz sustav biti moguće poslati upozorenje za svaku situaciju koja ugrožava živote i sigurnost ljudi, okoliša i imovine.


”Parametri su postavljeni, standardni operativni postupci su pripremljeni, informaciju o događaju daju, kao i dosad, relevantne organizacije, a Ravnateljstvo civilne zaštite kroz sustav 112 kreira poruku na prihvatljiv način i šalje ju prema javnosti”, rekao je.


SRUUK je jedinstven alat kojim će se prvi puta u Hrvatskoj, porukama putem mobitela, brzo i učinkovito obavještavati građane i sudionike civilne zaštite o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalnih šteta.


Stanovnici određenog područja RH, kao i posjetitelji, u kriznom trenutku će preko svojih mobitela dobiti poruku upozorenja o prirodnim nepogodama i katastrofama, velikim nesrećama, epidemijama ili ostalim vrstama kriza.


Uz obavijest o opasnostima koje prijete, poruka će sadržavati i mjere koje je hitno potrebno poduzeti, kako bi se negativne posljedice svele na minimum. Uz stanovnike i posjetitelje, obavijest će dobivati i sudionici sustava civilne zaštite krizom zahvaćenog područja, što će omogućiti brži odgovor na krizu i saniranje njezinih posljedica.