Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

eksplodiralo tržište nekretnina

Cijena najma stana izjednačila se s mjesečnom ratom kredita

Autor: Hina

06.09.2023. 11:35
Cijena najma stana izjednačila se s mjesečnom ratom kredita

Foto: Dino Stanin/PIXSELLNakon nekoliko mjeseci stagnacije zagrebačko tržište nekretnina eksplodiralo je, i to u segmentu najma, piše u srijedu Večernji list.


Studente koji traže podstanarske stanove dočekale su cijene mjesečnog najma stana od deset i češće 15 eura po kvadratu. Stanove u Zagrebu traže i stranci (mahom iz Ukrajine, ali i drugih zemalja), domaći radni migranti koji se zapošljavaju u Zagrebu, a ima i informatičara povratnika iz inozemstva koji rade od kuće pa im je jeftinije živjeti u podstanarskom stanu u Zagrebu nego u Beču ili Berlinu!


U Hrvatskoj se, prema analizi Ekonomskog instituta o tržištu nekretnina, godišnje legalno iznajmljuje oko 30 tisuća stanova i kuća, od čega oko pet tisuća u Zagrebu, no svi znaju da je podstanara puno više. Povrh toga, materijalni status podstanara zagorčao je i dnevni najam stanova turistima, kako u Zagrebu tako i u ostalim većim gradovima, a iznajmljivači se do procvata najma preko internetskih platformi nisu mogli nadati takvom obliku zarade.
Hrvati dosad uglavnom nisu imali dilema oko toga je li isplativije kupiti ili unajmiti podstanarski stan te su se odlučivali na kupovinu. Je li kupnja i dalje isplativa uz postojeće cijene nekretnina i rastuće kamatne stope?


Za ljude koji su kreditno sposobni i imaju relativno pristojna primanja reklo bi se da jest. Mjesečna rata za 150 tisuća eura kredita, na 30 godina i uz 4 posto fiksne kamatne stope, kreće se oko 700 eura, a tolika je trenutačno najčešća cijena podstanarskog stana od 60-ak kvadrata u Zagrebu, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.