Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Usklađeno

Čelnici 27 država EU dogovorili zajedničku izjavu o Izraelu i Gazi

Autor: Hina

15.10.2023. 20:31
Čelnici 27 država EU dogovorili zajedničku izjavu o Izraelu i Gazi

Foto: ReutersČelnici 27 država članica Europske unije objavili su u nedjelju izjavu u kojoj ističu da Izrael ima pravo na samoobranu u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.


Nakon terorističkog napada palestinske islamističke skupine Hamas na Izrael 7. listopada, više dužnosnika država članica EU-a i europskih institucija isticalo je pravo Izraela na samoobranu pri čemu mora poštovati međunarodno humanitarno pravo, a ovo je prvi put da takvu usklađenu izjavu daju čelnici svih država.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je krajem tjedna posjetila Izrael isticala je pravo te zemlje na samoobranu, ali je propustila spomenuti obveze poštivanja međunarodnog humanitarnog prava.
Zbog toga je von der Leyen u diplomatskim krugovima kritizirana jer nije izravno pozvala Izrael da poštuje međunarodno pravo u ratu u Pojasu Gaze.


“Nema opravdanja za teror. Snažno ističemo pravo Izraela na samoobranu u skladu s humanitarnim i međunarodnim pravom u suočavanju s tako nasilnim i neselektivnim napadima”, kaže se u izjavi 27-orice čelnika država članica, koja je usuglašena tijekom vikenda.


“Ponavljamo važnost osiguranja zaštite svih civila u svakom trenutku i u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, dodaje se.


U izjavi se također oštro osuđuju Hamasovi brutalni teroristički napadi i izražava žaljenje zbog gubitaka života.


Čelnici pozivaju Hamas da odmah i bezuvjetno oslobodi taoce. Također ponavljaju da je važno osigurati hitnu humanitarnu pomoć te izražavaju spremnost za nastavak potpore civilima u Gazi, ali da pritom tu pomoć ne zloupotrebe terorističke organizacije.


Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sazvao je za utorak popodne hitni video-samit na kojem bi čelnici EU-a trebali definirati zajedničko stajalište o stanju Bliskom istoku nakon napada Hamasa na Izrael.