Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

MINISTRICA

Brnjac: Za sport gluhih izdvajamo trostruko više nego 2016. godine

Autor: Portal ZL

09.04.2024. 14:21
Brnjac: Za sport gluhih izdvajamo trostruko više nego 2016. godine

Foto: Ministarstvo turizma i sportaMinistrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas se susrela s gluhim sportašima, povodom nedavnih uspjeha koje su ostvarili na Zimskim olimpijskim igrama gluhih te Svjetskom prvenstvu u taekwondou. S ova dva natjecanja hrvatski predstavnici donijeli su tri zlata i srebro – taekwondoašice Matea Kolovrat i Petra Goleš osvojile su naslove svjetskih prvakinja, dok su se šahisti okitili olimpijskim zlatom u ekipnom natjecanju (Zlatko Klarić, Branko Vujaković, Bogdan Božinović, Toni Vujčić i Goran Cechi), a srebro je osvojio Bogdan Božinović.


„Iznimno zadovoljstvo mi je bilo danas se susresti s našim gluhim sportašima, koji nas svake godine oduševljavaju novim uspjesima, ali i sve većim uključivanjem gluhih osoba, a osobito djece i mladih u sportske aktivnosti. Važnost promicanja sporta gluhih prepoznata je i kroz sva prava i podršku koju dajemo Hrvatskom sportskom savezu gluhih, koji je kroz novi Zakon o sportu dobio status krovnog udruženja, a svi gluhi sportaši ista prava kao i svi ostali sportaši, od prava na državne nagrade, trajne naknade za trenere i sportaše, nacionalne stipendije pa do osiguravanja svih uvjeta za trening i natjecanja“, rekla je ministrica Brnjac te naglasila kako su izdvajanja za Hrvatski sportski savez gluhih od 2016. godine povećana trostruko te je za ovu godinu osigurano 900.000 eura.


Hrvatski sportski savez gluhih okuplja oko 300 sportaša i 60-ak klubova, a od postojanja Saveza hrvatski gluhi sportaši osvojili su 22 medalje na ljetnim i zimskim olimpijskim igrama, 23 medalje na svjetskim prvenstvima te 50 medalja na europskim prvenstvima. Najviše medalja osvojila je rukometna reprezentacija gluhih koja je čak pet puta bila  olimpijski i europski prvak te tri puta svjetski prvak. U ovoj godini gluhe sportaše očekuje još niz velikih natjecanja od kojih su najvažnija svjetska prvenstva u judu, šahu i atletici te Europsko prvenstvo u taekwondou.