Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA

Božinović: ‘Imamo pojačan pritisak migranata, ali nećemo postati hot-spot’

Autor: Hina

20.09.2023. 14:12
Božinović: ‘Imamo pojačan pritisak migranata, ali nećemo postati hot-spot’

Foto: Robert Anić/PIXSELLMinistar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u srijedu da Hrvatska u ovoj godini bilježi pojačani pritisak migranata, no istaknuo je da je stanje pod kontrolom i neće dopusti da Hrvatska postane hot-spot za migrante.


“Pratimo svi što se događa u Europi, naročito ove vrlo zabrinjavajuće slike iz Italije. Što se tiče Hrvatske, bilježimo značajan porast, nekih 160 posto u odnosu na prošlu godinu”, rekao je Božinović u izjavi novinarima u Osijeku.


No, poručio je da je unatoč pojačanom pritisku, u Hrvatskoj stanje s migrantima i tražiteljima azila pod kontrolom.
“Mi smo tom procesu pristupili vrlo analitički, donosimo odluke”, rekao je Božinović i poručio kako neće dopustiti da “Hrvatska postane bilo kakav hot-spot za migrante”, ali će poštivati sve međunarodne i nacionalne obveze i zakonske propisa.


Naveo je da se u Hrvatskoj ne bilježe nikakva povećanja kaznenih djela ni prekršaja vezanih za migrantsku populaciju.


Istaknuo je da sustav kontrole granice i migracije leži na koordiniranom ii fleksibilnom pristupu i djelovanju hrvatske policije, ali i na određenim novim rješenjima, poput izgradnje registracijskih centara u okolici Karlovca.


Božinović je prošlog tjedna u Karlovcu otkrio da Hrvatska razmatra kako rasteretiti policijske uprave, u kojima migranti predaju zahtjeve za međunarodnu zaštitu, izgradnjom registracijskih centara.


Poručio je i da su migracije globalni proces, kojega Hrvatska razumije, ali “da svaki taj proces mora imati svoja pravila”. Komentirao je i požar u noćnom Klubu Mint u Zagrebu, istaknuvši da je istraga u tijeku i da zbog toga ne bi spekulirao o tom slučaju.


“U tijeku je kriminalističko istraživanje, izuzeti su svi dokazi u ovom trenutku koji su policiji potrebni. Na temelju tih izuzetih stvari i predmeta i drugih poslova vezanih za policijski rad u fazi izvida će se vršiti vještačenje, a onda možemo govoriti o tome kuda će nas sve to odvesti”, rekao je Božinović.