Srijeda, 22. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš: “Ukupni odaziv gotovo 1000 građana potvrđuje utemeljenost našeg reformskog zaokreta prema preventivi”

Autor: P. N.

14.04.2024. 14:45
Beroš: “Ukupni odaziv gotovo 1000 građana potvrđuje utemeljenost našeg reformskog zaokreta prema preventivi”

Foto: Ministarstvo zdravstvaZAGREB – „Velik odaziv građana i rezultati kontrole rizičnih čimbenika za kronične bolesti na našim javnozdravstvenim akcijama tijekom cijelog tjedna pokazuje da idemo u pravom smjeru s reformskim aktivnostima u području prevencije. Naš tjedan zdravlja koji smo započeli javnozdravstvenim aktivnostima simboličnim obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja, a danas zaokružujemo punktom „Zdravlje je prvo“ okupilo je ukupno 1000 građana od kojih je 10% otkrilo kardiovaskularne rizike i povišeni šećer. Ovo je pravi primjer sve veće razine svjesnosti naših građana o brizi za osobno zdravlje kao i snage naše reformske poruke „Zdravlje Je Prvo“. Ovo je pravi primjer da zdravlje nacije polazi od pojedinca i zajedništva lokalne zajednice i zdravstvene administracije“, izjavio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.Danas na Jarunu građani su imali priliku provjeriti čimbenike rizika za kronične nezarazne bolesti, od mjerenja tlaka, ukupnog kolesterola, krvnog tlaka, kontrole tjelesne mase do pregleda kože i savjetovanja o zaštiti kože od sunčevog zračenja. Bilo je organizirano i savjetovanje o zdravom načinu života te važnosti ranog otkrivanja bolesti.
U ovom tjednu, svečano smo otvorili i obnovljene prostore koji su stradali u potresu Škole narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zatim smo održali Panel na temu mentalnog zdravlja koje je ujedno i prvo takvo događanje u Školi narodnog zdravlja „dr. Andrija Štampar“ nakon obnove čime smo dodatno htjeli i simbolički naglasiti snažan zaokret prema preventivi i brizi o mentalnom zdravlju koji činimo i nastavljamo činiti u zdravstvenom sustavu. Tjedan zdravlja smo obilježili i kroz Dan otvorenih vrata Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i danas s punktom „Zdravlje je prvo“ na Jarunu.


Ujedno su na Jarunu građani imali priliku educirati se o osnovnim postupcima oživljavanja u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu s obzirom na to da je uspješnost laičkog oživljavanja kod izvanbolničkog srčanog zastoja manja od 10% za razliku od skandinavskih zemalja gdje je uspješnost veća od 40%. Stoga je dodatni cilj ove zdravstvene administracije potaknuti dodatno educiranje u zajednici kao i kroz obrazovni sustav i širenje mreže automatskih vanjskih defibrilatora koja se nalazi na sljedećem linku: www.hzhm.hr/mreza-avd-uredjaja-u-rh


„Zahvaljujem svim građanima koji su se odazvali današnjoj javnozdravstvenoj akciji i drugim aktivnostima tijekom tjednog obilježavanja Svjetskog dana zdravlja i time pokazali aktivnu brigu o svom zdravlju. Naša je želja poslati poruku da ne smijemo brinuti o zdravlju samo kada je Svjetski dan zdravlja nego cijelo vrijeme, tijekom cijelog života. Tako smo i mi, kao zdravstvena administracija, sumirali naše aktivnosti u ostvarenju specifičnog cilja reforme, a to je zaokret prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti“, istaknuo je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. dodajući da nakon pokretanja reforme, početne analize, testiranja modela, pripreme i usvajanja zakonskih i podzakonskih akata te donošenja strateških dokumenata novi preventivni pravci postaju novi temelji zdravstvenog sustava. A to su novi Nacionalni preventivni programi, podizanje i razvoj zdravstvene pismenosti i zdravih navika te preventivni zdravstveni pregledi kojima započinjemo i snažnu borbu protiv tihog ubojice, kroničnih nezaraznih bolesti.


Ujedno najavljujemo i provedbu preventivnih zdravstvenih pregleda od svibnja. Treba naglasiti da će timovi obiteljske medicine biti izvan limitno plaćeni ovisno o obavljenim pregledima, što je i početak ulaska u izradu novih modela plaćanja baziranih na indikatorima učinkovitosti i kvalitete.


„Nastavljamo reformu, na korist našim građanima, a kojom ćemo smanjiti opterećenje bolestima, očuvati zdravlje i povećati godine zdravog života te smanjenjem zdravstvenih razlika postizati zdravstvenu jednakost. Jer, Zdravlje je prvo i preduvjet uspjeha svakog pojedinca kao i cjelokupne zajednice“, zaključio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.