Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

MINISTAR

Beroš: Silazni trend lista čekanja na dijagnostičke preglede

Autor: Hina

20.01.2024. 10:34
Beroš: Silazni trend lista čekanja na dijagnostičke preglede

Foto: Davor KovačevićMinistar zdravstva Vili Beroš rekao je u subotu da se bilježi silazni trend lista čekanja na dijagnostičke preglede te da u zajedničkoj borbi za zdravlje pacijenata daljnjim smanjivanjem listi čekanja nema mjesta političkim igrama i osobnim interesima pojedinaca.


“Liste čekanja nisu nastale preko noći te ih kao takve ne možemo riješiti preko noći, koliko god bismo mi to željeli”, rekao je Beroš te naglasio da se postojeći silazni trend od 146 dana bilježi u prosjeku na listama čekanja na dijagnostičke preglede za nehitne pacijente 31. prosinca prošle godine.


To je, dodao je, rezultat niza aktivnosti kroz višegodišnji vremenski period i niza sastanaka s ravnateljima zdravstvenih ustanova i predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).
Ministar Beroš naglasio je da predstavnici Europske komisije također potvrđuju značajni napredak što, dodao je, ukazuje da smo sve bliže službenom ispunjavanju indikatora Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).


“Time naš posao ne staje. Vlada, Ministarstvo zdravstva, zdravstvene ustanove i HZZO nastavljaju zajedničku borbu za zdravlje pacijenata daljnjim smanjivanjem listi čekanja u kojem – nema mjesta političkim igrama i osobnim interesima pojedinaca“, izjavio je ministar Beroš povodom značajnog pada prosjeka lista čekanja za dijagnostičke preglede za nehitne pacijente.


Za nehitne pacijente na MR u prosjeku se čeka 86 dana


U priopćenju iz Ministarstva zdravstva naveli su nove, detaljne podatke prema kojima se, primjerice, na MR dijagnostičke preglede za nehitne pacijente prosječno čeka 86 dana, od čega se prosječno najduže čeka na MR sijalografiju 171 dan, a za ostale MR postupke – MR medijastinuma 161 dan, MR vrata 118 dana, MR mozga s TOF angiografijom 110 dana, MR srca 100 dana i MR lumbosakralne kralježnice 92 dana.


Na prvi termin za CT dijagostičke preglede se prosječno čeka 54 dana, od čega se najduže čeka na CT mijelografiju 91 dan, a za ostale CT postupke – CT koronarografiju 79 dana, CT abdomena i zdjelice 63 dana, CT cervikalne kralježnice 49 dana.


Vezano za ostale dijagnostičke pretrage, za UZV dojke prosječni dan čekanja za prvi termin je 132 dana, UZV abdomena 131 dan, UZV srca 126 dana, UZV color doppler arterija i vena 93 dana, UZV prostate 84 dana, UZV color doppler karotida 58 dana, mamografiju 45 dana te na gastroskopiju također 45 dana.


Transparentnost puta do dijagnostičkog pregleda vidljiva je kod liječnika primarne zdravstvene zaštite korištenjem aplikacije za eNaručivanje gdje se liječniku prikazuje ažuran termin u realnom vremenu koji je rezerviran za vrijeme procesa naručivanja. Ako liječnik prihvati ponuđeni termin i naruči pacijenta, rezervacija se pretvara u narudžbu i ostaje zabilježena na sustavu, a ako liječnik odustane od rezervacije, ista se nakon dvije minute oslobađa za sljedeću rezervaciju.


Iz Ministarstva zdravstva kažu da su značajan iskorak učinile  i zdravstvene ustanove u organizaciji bolničkih radilišta uvođenjem novih modela rada, poput dvosmjenskog, poslijepodnevnog, dodjeljivanja termina vikendom i ostalim organizacijskim konceptima kako bi ostvarili maksimalnu iskoristivost postojećih kapaciteta i zadovoljili zdravstvene potrebe lokalnog stanovništva.


Onkološka uputnica – ohrabrujući rezultati 


Tu je i implementacija “rule engine system” namijenjenog nadzoru dnevnog operativnog rada ključnih procesa u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti na nacionalnoj razini čime će se omogućiti sustavno prikupljanje, analiza i praćenje relevantnih događaja unutar bolnica u realnom vremenu, te reakciju na detektirane probleme bez utjecaja na tekući rad transakcijskih sustava u ustanovama, rekao je Beroš.


Kada je riječ o prioritetnim pacijentima, u priopćenju su podsjetili da je uvedena još jedna reformska mjera – onkološka uputnica te da je pilot projekt koji je proveden u KBC-u Rijeka pokazao ohrabrujuće rezultate – unutar četiri dana onkološki suspektni pacijenti dolaze na pregled kod specijalista u bolnici, a istu tendenciju pokazuju i ostale zdravstvene ustanove na koje se proširila mreža onkoloških uputnica na nacionalnoj razini.