Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

ministar obrane

Banožić se sastao s generalom NATO-a za združene zračne operacije

Autor: Hina

30.01.2023. 18:18
Banožić se sastao s generalom NATO-a za združene zračne operacije

Foto: Davor Kovačević/NLMinistar obrane Mario Banožić razgovarao je u ponedjeljak sa zapovjednikom NATO Zapovjedništva za združene zračne operacije (CAOCTJ) general pukovnikom Fernandom de la Cruz Caravacom o trenutnim aktualnim temama, prvenstveno implikacijama rata u Ukrajini, priopćio je MORH.


Sastanku su prisustvovali načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.


General pukovnik Cruz Caravaca, koji se nalazi u dvodnevnom radnom posjetu Zagrebu, predstavio je rad CAOCTJ-a. Istaknuo je kako se predano radi na sigurnosti svih zemalja članica NATO-a te kako izazovna sigurnosna situacija u kojoj se Europa nalazi zahtjeva blisku suradnju NATO saveznica.
Ministar Banožić upoznao je Cruz Caravacu s hrvatskim prioritetima u području obrane u nadolazećem razdoblju, uključujući rad u području modernizacije i opremanja Oružanih snaga RH s naglaskom na opremanje HRZ-a novim borbenim zrakoplovom i nabavu sustava PZO .


Razgovarali su i o hrvatskom doprinosu međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske u misijama, operacijama i aktivnostima u kojima će u prvoj polovici 2023. sudjelovati više od 500 pripadnika Oružanih snaga RH.


Fernando de la Cruz Caravaca španjolski je general na dužnosti zapovjednika CAOCTJ-a čija je misija i uloga planiranje, usmjeravanje, koordinacija, nadzor, analiziranje i izvješćivanje o operacijama protuzračne obrane u miru, krizi i sukobu, slijedeći direktive zračne komponente NATO-a u području odgovornosti.


NATO Zapovjedništvo za združene zračne operacije sa sjedištem u Torrejonu u Kraljevini Španjolskoj je pod Zapovjedništvom savezničkih zračnih snaga smještenog u Ramsteinu, u Njemačkoj.


U Torrejon de Ardozu se nalazi i Združeno zračno operativno zapovjedništvo južnog krila NATO-a (CAOC). Riječ je o španjolskoj vojnoj bazi  20 kilometara sjeveroistočno od Madrida, a koju NATO koristi za kontroliranje neba svojih južnih članica, uključujući Hrvatsku.