Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Nove razmirice

Banožić: Milanović je trebao osuditi Rusiju, ali ne može to već godinu dana izreći

Autor: P. N.

24.02.2023. 18:14
Banožić: Milanović je trebao osuditi Rusiju, ali ne može to već godinu dana izreći

Foto: Davor KovačevićMinistar obrane Mario Banožić odgovorio je predsjedniku Republike koji ga je optužio da se “sjetio pobrinuti za sebe, ali da nije napravio ništa za Hrvatsku vojsku”, javlja HRT.


– Ja ne bih to nazvao izlaganje nego laganje. Ovu predstavu danas izveo je da bi izbjegao jednu od odgovornosti, a to je da je na današnji dan prije godinu dana Rusija izvela agresiju na Ukrajinu, trebao je prije svega iskazati sućut prema ukrajinskom narodu i osuditi Rusiju, ali ne može to već godinu dana izreći. Lakše je bilo iznijeti hrpu neistina, omalovažavati mene i Hrvatsku vojsku. Nije istina o stambenom zbrinjavanju. Ja sam dužnosnik koji ima pravo na stan i koji će taj stan vratiti nakon završetka dužnosti, poručio je Banožić.


Istaknuo je kako je stambeno zbrinjavanje “nešto što se sustavno rješava u vojsci, ima svoju problematiku još od Domovinskog rata”.


Ne slušam što predsjednik govori
– Hoće li to značiti da netko može otkupiti stan po povoljnijim uvjetima ili ne, to sada nije bitno. Mene kao ministra zanima transparentnost, koju sam primjenjivao i na sebi kada sam dobivao stan. Nema tu neke loše politike, to je bila tema koja je trebala prikriti zašto ne osuđuje rusku agresiju, rekao je Banožić.


Naglasio je kako ne sluša što predsjednik govori.


– Mislim da svatko tko drži do sebe i svog razuma ne može slušati tu količinu ružnih riječi i svatko tko promatra predsjednika Republike kao instituciju zna da se tako ne smije ponašati, poručio je.


Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem je jasno od prvog dana stala na stranu ukrajinskog naroda, poručio je Banožić.


– To smo činili dajući financijsku, političku i materijalnu podršku. To ćemo činiti dok god to bude potrebno. Svima nam je želja da prestane ruska agresija, to je stav Hrvatske, cijele Europske unije i NATO-a. Milanović kao političar kojeg prate međunarodni mediji je puno puta izrekao oprečne stavove koje nikako ne može opravdati. Mogu zaključiti jedino da je nekome dužan, rekao je ministar.


O gradnji kuće i APN-u


Novinari su ga upitali i za gradnju kuće. Istaknuo je kako ima sve potrebne građevinske dozvole te da nema nikakvih zakonskih zapreka za gradnju.


– Gradim kuću u Vinkovcima gdje sam rođen i tamo gdje ću se vratiti nakon završetka mandata. U Zagrebu sam podstanar u državnom stanu kao dužnosnik, sve uredno plaćam temeljem Zakona, i taj ću stanm vratiti nazad.


Što se tiče APN-a, potvrdio je da je od Povjerenstva tražio mišljenje.


– Ono je nedvosmisleno reklo da kao svaki građanin imam pravo koristiti tu mjeru do onog trenutka ako se pojavi ijedan građanin kojem bi ja uzeo potporu, u tom slučaju ja ću odustati. Nema apsolutno toga da bi ja nekoga oštetio, rekao je Banožić.