ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

„Vatru gasi, druge spasi“

Hrvatska vatrogasna zajednica okupila je 120 sudionika na 13. stručnom skupu u Novalji

Autor: Marin Smolčić

01.12.2023. 20:20
Hrvatska vatrogasna zajednica okupila je 120 sudionika na 13. stručnom skupu u Novalji

Foto: Marin SmolčićU Novalji je danas započeo 13. jesenski stručni skup Hrvatske vatrogasne zajednice koji je okupio gotovo 120 sudionika sustava zaštite od požara iz cijele Hrvatske. Na stručnom skupu sudjelovali su izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja general Dragutin Repinc, izaslanik ministra obrane pukovnik Rajko Mijatović, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, zapovjednik PP eskadrile pukovnik Darko Kučej, u ime Ministarstva unutarnjih poslova, inspektor Nikola Turkalj, zamjenik predsjednika Predsjedništva HVZ-a Dino Kozlevac, u ime Vatrogasne zajednice Ličko-senjske Zvonimir Lončarić, župan ličko-senjski Ernest Petry, gradonačelnik Grada Novalja Ivan Dabo, predstavnici Gasilske zveze Slovenije Marko Adamič i Boris Budal, te predstavnici drugih dionika koji sudjeluju u stručnom skupu kao i vatrogasci iz područja cijele RH.


Foto: Marin Smolčić


Gradonačelnik Dabo izrazio je zadovoljstvo što je Novalja ponovno, po drugi put u istoj godini, domaćin vatrogasnog događanja koji okuplja velik broj vatrogasaca iz cijele RH.


– Možemo kazati da je Novalja prijateljski grad vatrogasaca, imamo odlično ustrojen DVD koji je važan za sigurnost ovog grada. U vatrogastvo stalno ulažemo te možemo kazati da je njihovo djelovanje uvijek na visokom nivou, kazao je uvodno Dabo.
Župan Petry istaknuo je kako je čast što su Novalja i Ličko- senjska županija ponovno domaćin aktivnosti koje se organiziraju u vatrogastvu na državnoj razini.


– Stručni skupovi su važni, važna je razmjena iskustava, osobito za vatrogasce na području ove županije koja je zbog svojeg položaja vrlo zahtjevna za gašeenje požara. Vatrogasci ove županije pomažu kolegama iz cijele RH te i njima dolaze u pomoć kolege kada je pomoć potrebna i to je jedno zajedništvo koje je uvijek vidljivo u vatrogastvu. Ličko-senjska županija ulaže značajna sredstva pa ih povećava iz godine u godinu kako bi omogućili što uspješniji rad svih interventnih službi koje djeluju na području županije, zaključio je župan Petry.Izaslanik predsjednika Predsjedništva HVZ-a Kozlevac pohvalio je ovaj skup kao priliku da se analiziraju intervencije i razmjene iskustva te izrazio zahvalu i sudionicima iz drugih subjekata koji sudjeluju u sustavu zašite od požara, a i danas su sudionici stručnog skupa vatrogasaca. General Repinc izrazio je zadovoljstvo zbog organizacije ovog skupa, kazavši kako vatrogasci imaju što reći i ne trebaju biti skromni niti kritični, ali je također rekao da je važno otvarati teme što sve treba popraviti. “Svi sustavi trebaju se stalno razvijati, a vatrogastvo je najvažniji dio domovinske sigurnosti kada govorimo o brojnosti intervencija u kojima sudjeluju i na tome im čestitam. Hrvatska vatrogastva zajednica razvija se kao tijelo Vlade RH i to u konačnici doprinosi poboljšanju vatrogasnog sustava”, rekao je zaključno.Zapovjednik Tucaković otvorio je skup kazavši kako su u vatrogastvu brojne teme važne i treba ih rješavati, ali treba uzeti u obzir da je vatrogastvo velik sustav te da je potrebno vrijeme da se svi ti problemi i riješe. U prvom predavanju zapovjednik Tucaković osvrnuo se na protupožarnu sezonu u 2023. godini, kao i o pripremama za 2024. godinu, s posebnim osvrtom na Program aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH.


Na ovom jednodnevnom skupu teme su rezervirane za analize vatrogasnih intervencija, od analize intervencije u Osijeku na požaru na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike „Drava Internacional“, požara na Čiovu i u Župi Dubrovačkoj, poslova vatrogasne inspekcije, važnosti vremenske prognoze za vatrogastvo, angažmana zračnih snaga tijekom protupožarne sezone do zaštite požara šuma i tekućih EU projekata HVZ-a. I na ovome skupu sudjeluju izlagači zahvaljujući kojima se sudionici i posjetitelji mogu upoznati i s novitetima na tržištu usluga kao i s proizvodima namijenjenim vatrogastvu.