ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

POZNATE ZADRANKE O NASILJU

Nasilje je uvijek neprihvatljivo, a posebno kad dolazi od ruke župnika

Autor: Toni Perinić

18.10.2022. 15:41
Nasilje je uvijek neprihvatljivo, a posebno kad dolazi od ruke župnika

Foto: Zadarski listučer smo objavili kako je bivši župnik Sukošana don Domagoj Kelava osuđen na 27 dana zatvora zbog napada na dvije žene – časnu sestru Anetu Anđelić i susjedu, koja je nazočila prvom napadu. S obzirom ne to da je u pritvoru proveo 25 dana, za odslužiti mu je ostalo tek dva dana.


Blaga kazna je u javnosti imala negativan odjek, građani su frustrirani i ogorčeni te se pitaju kako je moguće da dvostruki nasilnik i još župnik, nakon dva napada u zatvoru provede manje od mjesec dana. Upitali smo, stoga, žene iz javnog života našeg grada kako komentiraju ovu odluku i smatraju li da se dovoljno radi po pitanju bilo kakvog oblika nasilja.


Ogorčena presudom


Gordana Markulin Ježina, voditeljica zadarske Sigurne kuće kaže kako je ogorčena presudom i kako najradije ne bi komentirala navedeni slučaj.
– Riječima ne mogu izreći ono što mislim u ovom trenutku. Kazna je, naravno, nedostatna i pokazuje kako državu nije briga za žene i ženska prava. Crkva je nasilniku izdala neku kaznu, ali država ništa. Moram naglasiti kako su neke od žena koje dođu u našu kuću zadovoljne radom institucija, dok druge smatraju kako sve ide presporo te kako reakcija često ne bude adekvatna. Naša Sigurna kuća ima izvrsnu suradnju s policijom i Centrom za socijalnu skrb, a kad slučaj dođe na sud, to je već duga priča, govori nam Markulin Ježina.


Saborska zastupnica Socijaldemokrata i istaknuta zadarska političarka Renata Sabljar Dračevac smatra kako je u hrvatskom društvu odnos prema nasilju nad ženama i femicidu problematičan.


– Ovakvom odlukom šalje se loša poruka društvu. Ispada da je uredu ponekad udariti ženu, jer ne postoje ozbiljnije sankcije. Jednostavno smatram kako nasilje treba na sve načine osuditi, a nasilnike ozbiljnije kazniti, objašnjava nam Sabljar Dračevac.


Da nasilje treba osuđivati i o njemu govoriti u javnosti, misli i Nevenka Marinović, vijećnica Županijske skupštine te predsjednica Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinska.


– Verbalno i fizičko nasilje je nedozvoljivo u društvu i treba ga osuđivati. Smatram kako ne postoji dostatna kazna za takav čin, kojim se obezvrjeđuju žene. Često znam reći svojim ženama unutar Zajednice žena HDZ-a kako i mi kao majke imamo ulogu u sprečavanju nasilja, jer potrebno je sinove od malih nogu učiti poštovanju prema ženama. Majka koja odgoji svoga sina kao osobu koja će poštivati žene, uspjela je u životu, navodi Marinović.


Obvezno liječenje


Nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Adela Frank i sama je bila žrtva nasilja, a prema njezinom mišljenju, nakon ovakvih napada, napadači bi trebali biti upućeni na obvezno liječenje.


– Sticajem okolnosti, neko vrijeme sam odrastala uz alkoholičara i nasilnika te iz osobnog iskustva dobro znam kako niti jedna izrečena kazna nema dovoljnog učinka na promjenu ponašanja okrivljenika ukoliko isti nije momentalno upućen na obvezno, pa i prisilno psihijatrijsko liječenje od ovisnosti. Alkoholičari su zapravo kukavice koji, kad popiju, dobiju hrabrost napasti slabijeg od sebe, ovdje u oba evidentirana slučaja, žene. Izricanje kazne zatvora sukladno počinjenju prekršaja iz čl. 6 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, izazavanog naročito drskim i nepristojnim ponašanjem, ne samo da je preblaga već je, u napadu na sumještanku i netočna. Verbalni napad na sumještanku, a potom i hvatanje s obje ruke za vrat snažno je stišćući, morao je, po mom mišljenju, biti okarakteriziran kao pokušaj ubojstva s izricanjem najniže zapriječene kazne od 5 godina zatvora sukladno čl. 34 Kaznenog zakona. Do kada će se kaznena djela svrstavati pod prekršaje, pita se vijećnica Frank.


Sve naše sugovornice se slažu kako nasilnicima treba »odrezati« strože kazne. To što je don Domagoja Kelavu Zadarska nadbiskupija kaznila zabranom vršenja svih čina vlasti upravljanja, propovijedanja i dijeljenja svetih sakramenata, mnogima nije dovoljno.


Nasilje u bilo kojem obliku apsolutno je neprihvatljivo, a u percepciji građana još je teže jer je došlo od ruke duhovnika, župnika.