Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

NA PETOM MJESTU

Hrvatska među deset 'najguglanijih' odredišta za putovanja u 2023.

Autor: Hina

14.12.2023. 12:12
Hrvatska među deset 'najguglanijih' odredišta za putovanja u 2023.

Foto: IlustracijaHrvatska se prema Googleovim podacima o najčešće pretraživanim odredištima za putovanja u 2023. našla među prvih deset zemalja u svijetu odnosno na petom mjestu, iza prve Grčke, druge Španjolske, zatim Italije i Portugala, objavio je američki i globalno priznati magazin za putovanja Conde Nast Traveler.


Magazin je do liste ‘najguglanijih’ odredišta u 2023. došao, kako kažu, ekskluzivnim uvidom u odjeljak podataka Google-a o putovanjima, objavljenih nedavno u sklopu šireg Google-ovog istraživanja o tome što su korisnici najviše pretraživali posljednjih 12 mjeseci.


Uz prateću fotografiju Dubrovnika, za Hrvatsku, koja je na petom mjestu najviše pretraživanih turističkih odredišta u 2023. na toj tražilici, pišu kako postupno stječe reputaciju europske turističke destinacije.
Uz opis da je “cjenovno pristupačnije odredište za odmor od nekih susjednih zemalja”, u magazinu preporučuju obilazak otoka, posebice Korčulu, ali i unutrašnjosti zemlje. Upućuju i na “slasna gurmanska putovanja oko Splita ili Zagreba” te posjet povijesnom Dubrovniku okruženom zidinama. Ipak, ističu da su plaže “pravo mjesto” koje se u Hrvatskoj protežu na više od 4.000 km obale i da će posjetitelji biti “razmaženi” njihovim izborom.


Na prvom mjestu s najviše pretraživanja na Google u 2023. je Grčka, od njezinih otoka, posebice Mykonosa, Santorinija, Krete i Rodosa do Atene, uz zaključak da što god odabrali, Grčka će “svaki puta impresionirati”.


Španjolska je na drugom mjestu, za koju kažu da je lijepa zemlja cijele godine, te da iako je zanimljiva ljeti, i izvan glavne sezone puno pruža u gradovima, posebice u Barceloni i San Sebastianu te u gastronomiji.


Za Italiju, koja je treće ‘najguglanije’ odredište, napominju da nikada neće dosaditi zbog “mješavine” prekrasnih bajkovitih, ali i užurbanih gradova, netaknutih plaža, shoppinga u Milanu, gradskih kafića, Firence, Toskane, Rima i ukupno umjetnosti, muzeja i galerija koje nudi.


Portugal je na četvrtom mjestu, sa “uzbudljivim” restoranima od sjevera do juga zemlje, pri čemu ističu arhipelag Azori, termalne vode te gradove Porto i Lisabon, koji je nedavno proglašen i za najpovoljniji gradski odmor u Europi za 2023.


Iza pete Hrvatske slijede Cipar, Tajland, Egipat, Malta i Maroko.