Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Strašna priča

Hrvati u Zambiji psihički su slomljeni: ‘Neki razmišljaju i o suicidu’. Pernar se, pak, zabavlja i samoproziva – Mojsijem

Autor: P. N.

21.02.2023. 09:17
Hrvati u Zambiji psihički su slomljeni: ‘Neki razmišljaju i o suicidu’. Pernar se, pak, zabavlja i samoproziva – Mojsijem

Foto: Emica Elvedij, Patrik Macek/PixsellOsmero Hrvata koji su po drugi put zatočeni u Zambiji, gdje im zbog optužbi o trgovini djecom prijeti i do 20 godina zatvora psihički su slomljeni. U isto vrijeme, bivši se saborski zastupnik Ivan Pernar zabavlja i poziva svoje pratitelje da prate njegov put u Zambiju, gdje je, kako kaže, otišao u “misiju raskrinkavanja velikog međunarodnog lanca trgovaca djecom i rušenja novog svjetskog poretka”. Pratiteljima koji su mu financirali put u Zambiju poručio je da se osjeća kao – Mojsije.


“Osjetio sam energiju koju nisam nikad u životu, osjećaj je bio kao da prelazim Crveno more i da Bog razmiče sve prepreke ispred mene”, napisao je.


Od izlaska osmero posvojitelja iz zatvora u Zambiji još nema ništa.
“Uvjeti su prestrašni, razmišljaju o suicidu. Oni već jako teško fizički i psihički podnose ta stanja i jako su zabrinuti što je s djecom. Nažalost oboljeli su od malarije, imaju visoke temperature. Bili su u bolnicama, pušteni su opet odnosno vraćeni natrag u zatvor. Tamo su ih u bolnici sanirali. Omršavili su vidno strašno”, ispričala je za RTL Direkt Đurđica Krmelić, majka posvojene djece iz DR Kongo.


Kaže da je u kontaktu s uhićenima i da nikako nisu dobro. Uvjeti u novom zatvoru su katastrofalni, boji se hoće li svi izvući živu glavu.


Pernarovu ideju da nepozvan ode na zambijski sud Branko Šerić smatra redikuloznom.


“Nitko ne može doći samozvan pred bilo koji sud, osuđujem se reći u cijelom svijetu pa se javiti da želi biti svjedok. Postupak pristupa sudu je uvijek preko državnog odvjetništva, tužiteljstva ili preko tijela policije. Dakle to za mene granični sa znanstvenom fantastikom čak se usuđujem reći da je u svrhu samopromocije takvog nekakvog svjedoka i pitam se čemu sve to”, kaže Šerić, piše RTL.