Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Nepromijenjeno

Hrvati kod kuće još uvijek čuvaju gotovo 6 milijardi kuna

Autor: Hina

12.05.2023. 10:27
Hrvati kod kuće još uvijek čuvaju gotovo 6 milijardi kuna

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELLEuro je zavladao Hrvatskom prije više od četiri mjeseca, no mnogi Hrvati još se, čini se, teško rastaju od preostalih kuna. Prema podacima HNB-a od 9. svibnja 2023., u optjecaju je još čak 5,8 milijardi kuna, odnosno u vrijednosti naše nove valute, 768 milijuna eura, piše u petak Večernji list.


Što se kovanica kuna tiče, HNB navodi za Večernji list da je do 10. svibnja 2023. ukupno povučeno 688,7 milijuna komada kovanica kune, ukupne težine 4062 tone.


Koliko je, dakle, preostalo primjeraka kuna u optjecaju? Kada je o novčanicama riječ, uoči konverzije kuna u euro, procjena HNB-a je bila da postoji više od 500 milijuna komada novčanica kuna (oko 320 milijuna iz optjecaja, ostalo iz logističke i strateške pričuve) koje bi položene jedna na drugu formirale 50-kilometarski stup, dakle gotovo šest visina Mount Everesta.


Deseci milijuna kuna kod kuće
S obzirom na popriličnu vrijednost još nepovučenih novčanica, jasno je da naši, ali i strani građani kod kuće još drže desetke milijuna novčanica kuna. Koje se do kraja ove godine mogu mijenjati još posvuda, u svim bankama, Hrvatskoj pošti i Fini, a od iduće godine, “do beskraja” na šalterima HNB-a.


Novčanice kuna, koje vrijede znatno više od kovanica, usporedo s povlačenjem iz optjecaja sukcesivno se uništavaju u sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihova uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak. Deponiraju se u posebnom prostoru u trezorima HNB-a pa potom idu na rezanje, piše novinar Večernjeg lista Davor Ivanković.


Davor Puklavec/Pixsell