Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

PRVA ODLUKA

Franak: Vrhovni sud prvi put potvrdio pravo na obeštećenje nakon konverzije

Autor: Hina

14.03.2023. 16:00
Franak: Vrhovni sud prvi put potvrdio pravo na obeštećenje nakon konverzije

Foto: Davor Kovačević/NLVrhovni sud donio je prvu odluku o pravu na obeštećenje potrošača nakon konverzije švicarskog franka, izvijestila je udruga Franak poručujući da je to veliki iskorak ususret novoj sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda o pravu potrošača s konverzijama na puno obeštećenje.


Vijeće Vrhovnog suda je 15. studenoga 2022. odbacilo reviziju Privredne banke Zagreb i potvrdilo pravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci, kojom je utvrđeno da banka mora vratiti 6.600 eura preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate potrošaču s konvertiranim kreditom.


Banka je problematizirala postojanje pravnog interesa za podnošenje tužbe za utvrđenje ništetnosti pojedinih odredbi ugovora nakon sklapanja dodatka ugovora o kreditu.
Vijeće Vrhovnog suda nije ulazilo duboko u meritum problema, nego se pozvalo na već donesene odluke Vrhovnog suda o pravnom interesu potrošača s konverzijama pa konkretno rješenje govori da potrošač ima pravo na preplaćene kamate koje je već dobio na sudu u Rijeci, kažu u udruzi.


Vrhovni sud se pritom pozvao na odluku od 12. veljače 2019. u kojoj je izraženo pravno shvaćanje kako sama činjenica da su stranke sklopile dodatak ugovoru o kreditu na temelju izmijenjenog Zakona o potrošačkom kreditiranju ne znači da je korisnik kredita izgubio pravni interes za utvrđenje ništetnosti pojedinih odredbi ugovora o kreditu, kažu u udruzi Franak.


Udruga pritom navodi obrazloženje Vrhovnog suda, koji je zaključio da je shvaćanje izraženo u pobijanoj odluci podudarno sa shvaćanjem Vrhovnog suda izraženim u citiranoj i brojnim drugim odlukama pa nema razloga za intervenciju revizijskog suda za ujednačavanje sudske prakse.


U udruzi smatraju da Vijeće Vrhovnog suda na sjednici 15. studenoga 2022. nije htjelo ulaziti u sami meritum prava na obeštećenje, svjesno činjenice da će se na Vrhovnom sudu dogoditi sjednica Građanskog odjela na kojoj se mora donijeti pravno shvaćanje.


– S velikim optimizmom očekujemo novu sjednicu Građanskog odjela Vrhovnog suda na kojoj će se konačno zaključiti pravne dileme oko pitanja punog obeštećenja za potrošače s konverzijama, poručili su iz udruge koja je za 1. travnja najavila prosvjed ispred Vrhovnog suda na Zrinjevcu.