Nedjelja, 21. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rupa i Lisac

Hrvati i Slovenci slave: “Nakon 100 godina opet bez granice! Ne smijemo dozvoliti da nas više išta sputava”

Autor: Bruna Matičić

01.01.2023. 21:58
Hrvati i Slovenci slave: “Nakon 100 godina opet bez granice! Ne smijemo dozvoliti da nas više išta sputava”

Foto: Mateo LevakUkidanje granične kontrole i uvrštenje u područje ukinutih unutarnjih granica zemalja Europske unije u nedjelju je svečano proslavljeno na graničnom prijelazu Rupa – Jelšane, ali i malograničnom prijelazu Lisac – Sušak.


S veseljem i velikim očekivanjima u novoj 2023. godini, ali i svim budućim godinama, pjenušcem su nazdravili mještani pograničnih hrvatskih i slovenskih mjesta te predstavnici vlasti općina Matulji, Ilirska Bistrica, Brda te Općine Klana, kao i predstavnici turističkih zajednica.


Manifestaciji su se pridružili i brojni slovenski i hrvatski biciklisti koji su prošli tri granična, malogranična i povijesna prijelaza, Rupa, Lisac i Breza, te simbolično obilježili slobodno kretanje između dviju država.


Poluga razvoju
– Prvi put nakon stotinu godina ovi prostori nisu obilježeni granicama. Nadam se da će ovaj čin premostiti i granice koje imamo u glavama te da će se nakon toliko godina obnoviti i zajednički život među stanovnicima pograničnih mjesta.


Vjerujem da će se povijesna važnost ovog događaja u potpunosti spoznati tek sa sljedećim generacijama, kazala je Marijana Kalčić, direktorica Turističke zajednice općine Matulji i glavna organizatorica proslave na graničnom prijelazu Rupa.


Na granični prijelaz došao je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić koji je kazao da će ukidanje graničnog prijelaza i ulazak u eurozonu pozitivno utjecati na hrvatski turizam.


– Ove dvije činjenice bit će snažna poluga budućem razvoju turizma. Granične barijere, koliko god one bile formalne, ipak su u određenim situacijama otežavale odluku o putovanju u Hrvatsku i kretanje ljudi. Sada granica više nema te smo bliže našim ključnim emitivnim tržištima, a sama činjenica da nema više čekanja na granicama zasigurno će pridonijeti povećavanju turističkog prometa kako u glavnoj turističkoj sezoni, tako i u pred i posezoni, rekao je Staničić te dodao da će međusobna povezanost pograničnih općina ujedno biti i poticaj turističkom sektoru u zajedničkoj promociji te osmišljavanju novih projekata za obogaćivanje ukupne turističke ponude.

Podršku produbljivanju veza i budućoj suradnji između općina Matulji, Brda i Bisterza iskazali su i načelnici općina Matulji i Ilirska Bistrica, Vedran Kinkela i Gregor Kovačič, kao i Silvestra Elen Brašnić Saffigna, predstavnica Općine Brda i Maja Uljan, direktorica TZ-a Ilirska Bistrica.


– Granica nas je predugo razdvajala, ali prijateljstvo nikad nije nestalo. Ovo je veliki korak u pravom smjeru i ne smijemo dozvoliti da nas bilo kakve granice više sputavaju. Osim turističkih dolazaka koji će sigurno biti puno kvalitetniji između naših država, vjerujem da će ovo potaknuti i gospodarstvo te međusobnu povezanost općina čiju ćemo dobrobit vidjeti u budućim godinama, rekao je Kinkela.


Brisanje “crte”


Gregor Kovačič istaknuo je kako je ovo nova prilika za razvoj i međusobnu povezanost općina.


– Ta povezanost nekada je bila snažna i jaka, ali granica je ipak zarezala crtu. Sada, kada je granica pala, sve naše tihe čežnje su moguće te se nadam zajedničkom radu i razvoju gospodarstva i turizma, ali i međusobnom povezanošću mještana, aktivnostima i projektima na području kulture i sporta, kazao je Kovačič.


Ukidanje granica i granične kontrole proslavilo se i u Općini Klana na malograničnom prijelazu Lisac – Sušak prigodnim druženjem i zdravicom između stanovnika pograničnih mjesta Lisac i Sušak.


Otvorenoj granici koja je već nekoliko godina bila zatvorena, te je poslovno, društveno i rodbinski razdvajala stanovništvo, mještani su nazdravili pjenušcem, a prisutnim žiteljima obaju sela obratili su se načelnik Općine Ilirska Bristrica Gregor Kovačič i načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić.


– Prvi put nakon 30 godina otvara se ova naša meja, granica koja je razdvajala stanovništvo i dijelila nas od naših susjeda s kojima smo povijesno, rodbinski i gospodarski povezani. Znamo da nam je ova granica donijela više lošeg nego dobroga. Sada, kad je više nema, ponovo ćemo, kao nekad, moći njegovati i graditi naše rodbinske i prijateljske odnose i stvarati nove prilike, kazala je načelnica Šarčević Grgić te najavila asfaltiranje hrvatskog dijela ceste.