Četvrtak, 5. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

RAKETNA TOPOVNJAČA DUBROVNIK

HRM sudjelovala u NATO misiji zajedno s američkim nosačem aviona USS George H.W. Bush

Autor: Hina

05.11.2022. 18:30
HRM sudjelovala u NATO misiji zajedno s američkim nosačem aviona USS George H.W. Bush

Foto: Petar Glebov/PIXSELLUplovljavanjem raketne topovnjače RTOP-42 Dubrovnik u splitsku luku Lora, u subotu je završen angažman 6. hrvatskog kontingenta u NATO-voj operaciji – Operation Sea Guardian (OSG) u Sredozemlju, izvijestili su iz Ministarstva obrane RH.


U Split su se vratili i pripadnici 4. hrvatskog kontingenta, nakon završetka njihova angažmana u aktivnostima Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2, stoji u priopćenju.


Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ivo Raffanelli, koji je dočekao pripadnike kontingenta u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“, rekao je kako ni u jednom trenutku nisu dvojili da taj tim i posada neće opravdati ukazano povjerenje i predstaviti Hrvatsku ratnu mornaricu, Oružane snage RH i domovinu u najboljem svjetlu.
Posebno im je čestitao jer su se iskazali promišljanjem i postupanjem u zahtjevnim situacijama i tako potvrdili najvišu razinu spremnosti.


Radi doprinosa  Republike Hrvatske savezničkim naporima u osiguranju zajedničke sigurnosti na moru, 6. kontingent je upućen 13. listopada u područje operacije, a dan nakon isplovljavanja sudjelovao je u vježbi Neptun Strike 22 u sklopu George H. W. Bush CSG – udarne skupine nosača zrakoplova.


Integrirane u NATO vođenoj operaciji Sea Guardian, snage Grčke, Hrvatske, Italije, Njemačke, Portugala, Sjedinjenih Američkih Država i Turske, predvođene zapovjednim brodom i raketnom topovnjačom Dubrovnik, protekla su tri tjedna patrolirale u području središnjeg Sredozemlja.


U sastavu savezničkih snaga NATO Response Force sudjelovala su i četiri pripadnika voda protuminskih ronitelja Flote HRM-a. Od kolovoza, tim je bio u sastavu posade talijanskog lovca mina ITS „Viareggio“ i svoju su misiju također uspješno izvršili, stoji, uz ostalo, u priopćenju.