Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

TEŠKE OPTUŽBE

Hranić o slučaju zataškavanja seksualnog nasilja: Slučaj sam DORH-u prijavio 2017.

Autor: Hina

21.03.2023. 19:17
Hranić o slučaju zataškavanja seksualnog nasilja: Slučaj sam DORH-u prijavio 2017.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL: Đuro Hranić



Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić rekao je u utorak na konferenciji za novinare o slučaju zataškavanja seksualnog nasilja nad maloljetnom ministranticom iz župe Sotina 2016., čiji je navodni počinitelj bio tadašnji župnik koji je preklani umro, da je on slučaj DORH-u prijavio 2017.


Prema pisanju tjednika “Novosti”, dakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić prikivao je slučaj svećnika u Sotinu kojeg je majka maloljetnice prijavila za seksualno zlostavljanje svoje kćeri u listopadu 2016.


Kako je danas rekao, slučaj mu je prijavila majka djevojke koja je tada imala 24 godine, tvrdeći da je seksualno nasilje nad njom trajalo više godina, do njezine 18. godine.




– Majka nije htjela prijaviti izrečeno institucijama, već je tražila da župnika udaljim iz te župe, da razgna ionako neveliko stado. Razgovarao sam i s majkom i kasnije sa župnikom, koji nije znao kakvim i s koliko informacija raspolažem, rekao je nadbiskup Hranić i dodao da je majka rekla kako je psihička bolest njezine kćeri uzrokovana župnikovim ponašanjem. O razgovoru je  sastavio zapisnik.


Kako je rekao, župnik mu je dao puno više informacija i rekao da ga je majka molila za pomoć, da razgovara s njom u vezi s bolesti koja je kod nje već bila prisutna, rekao je mons. Hranić i dodao da je Nadbiskupija prijavila slučaj DORH-u krajem 2017.


Također je rekao da ga je “netko od novinara ili majka možebitne žrtve” 2020. prijavio Vatikanu za navodno zataškavanje istine i opstrukciju rasvjetljavanja slučaja.


– No, 9. ožujka 2023. dobili su odgovor apostolskog nuncija u RH da je mjerodavni Dikasterij za biskupe potvrdio da sam poslao rezultate istrage Dikasteriju za nauk vjere i to još 2018. i da je Nadbiskupija iste godine DORH-u dostavila sve podatke za pokretanje istrage i da je to tijelo zaključilo da mi se ne može pripisati optužba jer sam pratio sve kanonske propise, rekao je mons. Hranić.


Istaknuo je kako razumije svačije osjećaje, i majke možebitne žrtve, no nije na njemu da donosi presudu, premješta župnika za kojeg je rekao da je već bio star i bolestan prije sudskog procesa i izricanja presude.


– Optužnica je samo podignuta, no do sudskog procesa, pozivanja na ročišta i izricanja pravomoćne presude nije došlo, rekao je mons. Hranić.


– Nakon župnikove smrti 2021. godine stala je svaka daljnja istraga i proces protiv njega. Župnik  je umro, a da prethodno nije bio ni osuđen ni oslobođen optužbi, dodao je nadbiskup Hranić.