Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Okončana interna istraga

24 svjedočanstva o zlostavljanju: Svećeniku Marku Rupniku zabranjeno i “umjetničko djelovanje”

Autor: P. N.

24.02.2023. 15:18
24 svjedočanstva o zlostavljanju: Svećeniku Marku Rupniku zabranjeno i “umjetničko djelovanje”

Foto: ScreenshotRimska kurija Družbe Isusove (isusovci) nametnula je u utorak novo ograničenje slovenskom svećeniku Marku Rupniku nakon što se nedavno javilo još 15 osoba koje su optužile svećenika i umjetnika za neprikladno dodirivanje i silovanje u kontekstu psihološke manipulacije, piše La Croix.


Isusovački dužnosnici priopćili su u utorak kako je 68-godišnjem Marku Rupniku naređeno da prestane sa svim “javnim umjetničkim djelovanjem”. To ograničenje dolazi nakon već mu izrečene zabrane držanja predavanja, slavljenja mise u javnosti i napuštanja rimskog područja bez dozvole nadređenih.


Prijavljeni slučajevi zlostavljanja odnose se na razdoblje od 1980-ih do 2018. godine. Sankcijama se zaključuje interna istraga koju je Družba Isusova otvorila 18. prosinca, dva tjedna nakon prvog svjedočenja protiv Marka Rupnika. Od tada su tri laička stručnjaka prikupila 15 novih svjedočanstava. Svjedočilo je 12 žena i tri muškarca, koji tvrde da su “bili duhovno, psihološki ili seksualno uznemiravani tijekom druženja s ocem Rupnikom”.
“Stupanj vjerodostojnosti” ovih petnaest novih svjedočanstava, nakon prethodnih devet koja su već prikupljena 2020. u Sloveniji u zajednici Loyola, “čini se vrlo visokim”, rekao je svećenik Johan Verschueren, belgijski isusovac koji je Rupnikov izravni nadređeni.