ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ISPUHANI NEKRETNINSKI BALON

Hladi se tržište nekretnina, padaju cijene kvadrata čak i u novogradnji

Autor: Hina

01.10.2023. 08:40
Hladi se tržište nekretnina, padaju cijene kvadrata čak i u novogradnji

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELLJe li period bjesomučne kupnje vrtoglavo visokih cijena stambenih kvadrata konačno iza nas? Samo u Zagrebu u prvoj je polovini ove godine prodano za čak 25 posto manje stanova nego u istom razdoblju prošle godine. RTL za ovu tezu uzima primjer stana od 80 kvadrata u zagrebačkom Dupcu, u zgradi staroj 23 godine. Oglašen je po cijeni od 220 tisuća eura. Prije pola godine ovaj stan prodao bi se u roku od tjedan dana, danas svog kupca čeka već četiri mjeseca.


“Ovaj stan do prije pola godine je bilo i realno očekivati do 2600 eura. Ono što sada imamo je da je ovaj stan i dalje 2600 eura na tržištu, no kupac se po toj cijeni nije pojavio. Ponude koje su bile, bile su niže, ali vlasnici nisu bili spremni prihvatiti tu nižu ponudu”, komentira agentica za nekretnine Jelena Ivančić.


Ona navodi da više nitko ne zna što je to realno.
“Do prije pola godine smo stan u tzv. limenci prodali za 3000 eura po kvadrantom metru, što je bilo u tom trenutku suludo – ali to je bio realan iznos koji je netko platio za limenku i zašto onda reći da je ovaj stan za 2600 eura preskup, samo se tržište ispuhalo i sada je stagnacija”, dodaje Ivančić.


Interes za kupnju ne pada, no malo je onih koji žele pristati na trenutačne cijene na tržištu.


“Cijena je skočila za 100 posto u roku od tri godine. Nema te inflacije, nema tog rasta troška koji može opravdati 100 postotni rast cijene nekretnine u tri godine na istoj lokaciji”, kaže Draško Sablić iz Zagreba.


U prvoj polovini godine Porezna uprava evidentirala je gotovo 4500 prodanih stanova u Zagrebu, što je 1300 manje kupoprodaja nego u istom razdoblju lani.


“Do velikog pada kakvog smo vidjeli u zadnjoj krizi definitivno neće doći. Ali neće biti ni dodatnog rasta, a hlađenje nekretninskog tržišta najviše će se osjeti na novogradnji kod kojih cijene idu dolje 5 do 10 posto.


Novogradnja sada polako pada, nema to velikog dramatičnog pada. Nije usporedivo s krizom iz 2010. godine – međutim projiciramo da rasta cijena kod novogradnje nema”, dodaje Franolić, piše Danas.hr.