Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

SLUČAJ NASILJA U SOTINU

HBK o svećeničkom zlostavljanju: Nismo mjerodavni, ali suosjećamo sa žrtvama

Autor: Portal ZL

26.03.2023. 20:51
HBK o svećeničkom zlostavljanju: Nismo mjerodavni, ali suosjećamo sa žrtvama

Foto: HBKHrvatska biskupska konferencija za televiziju N1 se očitovala o slučaju svećeničkog nasilja u Sotinu. Iz HBK-a poručuju da nisu nadležni, no da suosjećaju sa žrtvama. Njihov odgovor prenosimo cijelosti.


“Hrvatska biskupska konferencija nije mjerodavna za konkretne slučajeve poput onoga koji ste spomenuli u svojem upitu, nego su za sve takve slučajeve mjerodavni mjesni biskupi i pojedina tijela Svete Stolice. Ali Hrvatska biskupska konferencija izražava duboko žaljenje i suosjećanje sa žrtvama nasilja koje je počinila bilo koja crkvena osoba i osuđuje svaki takav čin.


Uz to, na tragu nastojanja i preporuka sveopće Crkve predvođene papom Franjom donijela je sve potrebne preporuke i smjernice kako bi se unaprijedila prevencija i spriječilo takve slučajeve. I još želimo istaknuti da žrtva uvijek mora biti u središtu u smislu empatije i svekolike pomoći kako bi, koliko je moguće, mogla nadići tešku traumu”, naveli su iz HBK-a.
“Želim napomenuti da je, koliko mi je poznato, nakon župnikove smrti stala svaka daljnja istraga i proces protiv njega. Podizanje optužnice još uvijek nije pravomoćna presuda i budući da proces nije okončan nije nam poznata krajnja istina. Župnik je umro, a da prethodno nije bio ni osuđen ni oslobođen optužbi”, kazao je, između ostalog, Hranić u utorak, kako prenosi televizija N1.


O ovom je slučaju danas u Točki na tjedan govorio i teolog, predstojnik katedre za moralnu teologiju Katoličko-bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Tonči Matulić.


“Mislim da je papa Franjo u jednom pismu imena “Kao majka koja ljubi” jasno naznačio da ako pastir Crkve u ovim stvarima nije postupao onako kako to Crkva propisuje, da se može raditi i o određenim kaznenim mjerama. To može biti da ga Sveta stolica opozove ili da sam podnese ostavku. Crkva je razradila sve proceduralne mehanizme”, kazao je Matulić pa nastavio:


“Sad je najvažnije mijenjati paradigmu Crkve da znamo prepoznati da oni koji brane Crkvu zapravo rade veću štetu nego korist. Priznati da je počinjen zločin pedofilije i staviti u središte žrtvu i ispričati se za to, ponuditi resurse da im se pomogne, to je snaga Crkve i to su vrijednosti zbog kojih Crkva i postoji”, prenosi njegove riječi televizija N1.